Социалистите бесни на министъра си за договора с "Уестингхаус"

Сн.: БГНЕС

"Кой ще плаща?", "Защо в последния ден и при пълна непрозрачност?", "Защо без санкция на мандатоносителя?".Това са били само част от гневните въпроси, които депутати от БСП са отправили към енергийния министър в оставка Драгомир Стойнев по повод предстоящото подписване на акционерно споразумение с американската компания "Уесингхаус" за изграждане на VII реактор в АЕЦ "Козлодуй".

За разлика от руския проект "Южен поток", който социалистите никога не са поставяли под въпрос и за който не са търсили никакви по-подробни обяснения, сега те са настояли за ясни отговори от Стойнев. На заседанието на парламентарната група в петък, проведено малко преди подписването на акционерното споразумение, министърът в оставка е дал същите обяснения, каквито и пред медиите – че това е само рамково споразумение, което само придава "форма на преговорите" с американската компания, без да обвързва с финансови ангажименти и трябва да бъде препотвърдено от следващото правителство.

"Нещата ми изглеждат така, че Стойнев изпълнява нечия поръчка. Аз какво ще обясня на партийците по места – американците ни натискат и ние им даваме всичко?", възмути се народен представител от БСП.

"Толкова ни е неясно всичко, че дори не знаем как да реагираме", твърдяха други, според които въпреки, че имат право, не са получили никаква информация.

Председателят на ПГ на Коалиция за България Атанас Мерджанов съобщи в кулоарите на Народното събрание, че партията тепърва ще изготвя политическа позиция.

"Министър Драгомир Стойнев беше поканен да даде информация за подписаното споразумение. От тук нататък ще има заседание на Съвета по енергийна политика към Националния съвет на БСП, ще бъде изработена позиция, която ще бъде санкционирана от Изпълнителното бюро и от Националния на БСП на 8 август, в петък", обяви след заседанието Мерджанов. Добави, че ще настоява за решение на съответните съвети към Националния съвет на партията и цялостна политическа позиция.

Сред най-отявлените критици на решението бе депутатът Таско Ерменков, който преди заседанието на групата коментира пред журналисти, че нито Изпълнително бюро на БСП, нито парламентарната група са давали съгласие за подписване на подобно споразумение.

Според него има няколко смущаващи неща по този проект, едно от които е бързината, с която се подписва. Според думите на тези, които го подписват, е един бял лист, който няма никакво значение, защото следващото правителство щяло или нещяло да го потвърди, коментира той. Той посочи, че не вижда логика да се бърза да се подписва нещо, което не предизвика действия и според него това е начин да се изпълнят поети ангажименти.

Второто нещо, което за Ерменков е смущаващо, са приказките за директива, която изисква да се диверсифицират доставките на ядрено гориво от различни доставчици, но на практика такава директива няма, а има идея за такава. Освен това такъв реактор, какъвто предлага "Уестингхаус", в момента никъде в света не съществува, може би някъде в САЩ. Говорят, че това е най-модерният, най-съвременният, най-красивият и ми напомня на алегория на автомобилно изложение, където най-красивият, най-безопасният автомобил е този, който са показали, но никой не ползва прототип и не се вози на него, а се чака серийно производство, коментира още Ерменков.

Той изрази притеснение да не се превърне България в опитна площадка за строителство на блок, който няма някъде другаде своите възможности.

Във връзка с цената на проекта в размер на 5.3 млрд. долара, Ерменков заяви, че тя е индикативна и обикновено има тенденция за нарастване. "Не съм чул досега индикативна цена, която да бъде обявена и след това намалена”, каза той.

"Има много смущаващи неща в този проект, но най-неприятното нещо, което се случва в момента е, че ако ние подпишем това означава, че резервираме тази площадка само за "Уестингхаус” и нямаме възможност да водим преговори. Нека не забравяме, че французите имат реактори, не само Русия, да не кажете, че лобираме само за руските реактори. Това за мен е нещо, което някак излиза от рамките на нормално поведение на правителство в оставка три дни преди да бъде разпуснато с указа на президента”, допълни Таско Ерменков.

По повод твърдението, че БСП е дошла на власт с обещание за строеж на АЕЦ "Белене”, Ерменков припомни, че са дошли с две обещания: възмездие на тези, които разрушиха България до 2013 година, второто - "Белене”. "Ситуацията, в която се намираме е резултат на неизпълнението на тези две обещания”, заяви той.

"Ако БСП не се разграничи от този договор, ние поемаме отговорността за следващия провал на България”, коментира бившият енергиен министър от БСП Румен Овчаров по-рано пред бТВ. Според него подписването на договора с "Уестингхаус" за АЕЦ "Козлодуй" е един голям гаф. Цената на реактора е около 5.3 млрд. което е повече от двата реактора за Белене.

 

"И сега в момента, ако БСП не се разграничи от това, което направи Драго Стойнев вчера и онзи ден, ние ще получим поредния си автогол още в началото на предизборната кампания. Драго Стойнев е продукт на корпоративни интереси. Това, че ръководството на БСП действаше под натиска на тези корпоративни интереси, е очевиден. Като погледнете кадровите назначения, като видите министрите и какво правят тези министри сега в последния момент, то е очевидно. А ДПС прави това, което му позволява по-големият коалиционен партньор, заключи Овчаров.

Споделяне

Още по темата

Още от България