Социалистите дарявали под строй за "независимия" си кандидат

Канал 3 измести Нова телевизия по приходи от политическа реклама

Колаж: <i>Mediapool.bg</i>

Само осем от общо 21 кандидат-президентски двойки до този момент са сключили договори за медийно отразяване на кампанията им. Сред тях са основните кандидати за "Дондуков" 2 - ген. Румен Радев, Цецка Цачева, Ивайло Калфин, Красимир Каракачанов, Трайчо Трайков, Пламен Орешарски, Татяна Дончева и Веселин Марешки. Имената им са подредени според похарчените до 17 октомври пари за медийна агитация. Това сочи анализът на Института за развитие на публичната среда, публикуван на страницата www.openparliament.net.

Двойката на БСП Румен Радев - Илияна Йотова, която формално е регистрирана като Инициативен комитет, е сключила договори за 353 015,77 лв., става ясно от данните. Кандидатите на ГЕРБ Цецка Цачева - Пламен Манушев към момента е платила за политическа реклама 225 208,73 лв. Следват Ивайло Калфин - Любомир Халачев от АБВ със 157 410,52 лв.; Красимир Каракачанов-Явор Нотев от "Обединени патриоти" досега са похарчили 132 558,03 лв. Петото място е за Реформаторския блок и кандидатите му Трайчо Трайков - Съби Събев, за чиято кампания са сключени медийни договори за 80 000,94 лв.

Засега прави впечатление, че сумата за медийно отразяване на кампанията на ген. Радев надхвърля средствата, които са събрани от дарения. Окончателните приходи за всички кандидати обаче ще станат ясни от отчетите на партиите и инициативните комитети пред Сметната палата, които се подават до 30 дни след изборите.

Данните едва ли са изчерпателни и поради друга причина. Според анализа на ИРПС 17 медии, включени в неговия мониторинг, не са изпълнили закона до момента и не са публикували договорите си за медийна реклама. Това са вестниците "Дума", "Труд", "Монитор", "Телеграф", "Борба", "Старозагорски новини", "Марица", "Струма", "Черно море", "Добруджанска трибуна", "АрдаNews"; сайтовете – Vesti.bg, BGnes.com, Novini.bg и Blitz.bg, телевизиите – Би Ай Ти и Алфа ТВ.

Любопитен момент е, че свързваната с Делян Пеевски телевизия Канал 3 досега е получила за политическа реклама почти колкото обществената телевизия. БНТ са получили 124 360 лв. без ДДС, а и Канал 3 - 122 800 лв. без ДДС. Повече пари досега са отишли за само бТВ – над 139 000 лева, а Нова телевизия, според публикуваните документи е получила за медийна агитация малко над 111 000 лева.

ГЕРБ с предпочитания към Канал 3

Вече има ориентация и за това на кои медии са заложили изборните щабове на различните кандидати. Например щабът на ГЕРБ, оглавяван от Цветан Цветанов, не е сключила договор с двете големи частни телевизии бТВ и Нова телевизия. Най-големият рекламен пакет на партията досега е на стойност 47 000 лв. и той е предоставен на Канал 3. Малко над 33 000 лв. са предвидени за БНТ. Същата е сумата ГЕРБ са отделили и за в. "24 часа", например.

Кандидатите на Реформаторския блок Трайчо Трайков - Съби Събев засега са заложили тв кампания само в БНТ и бТВ от националните телевизии.

Кандидат-президентската двойка на БСП Румен Радев - Илияна Йотова се рекламира в двете големи частни телевизии - съответно с договори на стойност 89 200 лв. и 79 500 лв., но в списъка също е и Канал 3 с 41 666 лв.

Дарения са обявили само 5 кандидат-президентски двойки

Институтът за развитие на публичната среда прави справка и за получените дарения за кампания, декларирани от изборните щабове пред Сметната палата. Според данните само 5 от 21 кандидат-президентски двойки са обявили получаване на парични дарения – Румен Радев и Илияна Йотова, Велизар Енчев и Биляна Велева, Трайчо Трайков и Съби Събев, Ивайло Калфин и Любомир Халачев, Веселин Марешки и Петър Петров.

Депутатите и ръководството на БСП дарили точни суми под строй

До момента най-много дарения за кампанията си е привлякъл ген. Румен Радев – 143 348 лв. Въпреки че е кандидат на БСП, той няма право да ползва субсидията на партията, тъй като формално е номиниран от Инициативен комитет.

По закон пък инициативните комитети нямат право на партийно финансиране и разчитат на частни дарители. Проверка на Mediapool в регистъра на Сметната палата показва, че очевидно социалистите са открили вратичка в закона. До момента всички депутати от парламентарната група са дарили по 1000 лева, а членовете на Националния съвет на БСП са подпомогнали Радев с по 400 лева. За суми под 500 лева Изборният кодекс не изисква декларация за произход на парите. Депутатите, които са "участвали“ с точно по 1000 лв пък са вписвали в документа, че средствата са лични.

*Таблиците са публукувани на сайта "Отворен Парламент"

Споделяне

Още от Президентски избори

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?