Социалистите и ЕНП си поделят председателството на ЕП

Ръководствата на групите на социалистите и демократите и на Европейската народна партия (ЕНП) са постигнали споразумение да си поделят председателството на институцията. Това се посочва в съобщение на ЕНП, цитирано от БТА във вторник.

Според постигнатата договорка между председателите на двете групи - Мартин Шулц и Манфред Вебер, ЕП ще бъде председателстван по две и половина години от представители на
двете политически семейства. През следващата седмица на първата си сесия в Страсбург новоизбраните евродепутати предстои да определят председателя на ЕП и неговите заместници. Тогава ще стане стане известно дали първата половина от мандата на председателя ще получат социалистите или ЕНП.

Дясноцентристите, които запазиха позицията си на най-многочислена група в ЕП, определят днешната среща като поставяне на начало на преговорите за постигане на стабилно мнозинство в парламента. Подялбата на председателския пост бе похват, използван и в предишния мандат на институцията, като първи бяха ЕНП със своя представител Йежи Бузек, а във втората половина от петгодишния мандат на институцията начело застана Шулц.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?