Социалистите искат плана за възстановяване да бъде одобрен от НС

Социалистите искат плана за възстановяване да бъде одобрен от НС

БСП настоява проектът на Националния план за възстановяване и устойчивост, финансиран от ЕК, да влезе в парламента, да бъде обсъден и допълнен от ресорните комисии, а след това да бъде гласуват и в пленарната зала.

Този план определя как страната смята да се възползва от средствата по Механизма за възстановяване и устойчивост, в който ЕС ще инвестира в държавите членки заеми и безвъзмездни средства с цел Европа да излезе по-силна от кризата, предизвикана от коронавируса. За България са предвидени над 12 млрд. лева безвъзмездни европейски средства, както и над 8 млрд. лева заеми

Депутатът от БСП и бивш министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев подчерта, че трябва да бъде планирано и одобрено до края на тази година за какво ще се изразходват средствата по механизма. "Все още имаме време да проведем задълбочен политически и експертен дебат и да излезем с наистина качествен национален план за възстановяване", посочи той.

По думите му настояването плана да мине през парламента е по повод изпратената от Европейската комисия подкрепа за инициативата на БСП националните парламенти да участват в планирането и контрола на управление на средствата, които страните членки ще получат в рамките на Механизма за възстановяване и устойчивост.

Преди седмица официална позиция изпратил зам.-председателя на ЕК Марош Шефчович, в която се казва, че от гледна точка на Комисията ангажираността на националните парламенти с плана е от ключово значение за ефективното му изпълнение.

В България поне засега управляващите не са предвидили парламентйт да има общо с решението за плана.

"С апломб като на кинопремиера, но без никакъв дебат, вицепремиерът Томислав Дончев представи проект на Национален план за възстановяване и устойчивост. Реалното му съдържание е една административна компилация, създадена от ресорни министерства, като насочващите политики на ЕС са използвани по-скоро формално", посочи Стойнев.

По думите му това, че ЕК приветства идеята въпросът да мине и през парламента, "има ясен политически подтекст - съмнение, че този състав на правителството ще програмира, управлява и гарантира ефективност и прозрачност при изразходването на милиарди евро публичен ресурс".

"За съжаление, Комисията за пореден път дава знак, че у нас е налице високо рискова управленска и административна среда. Аз бих добавил и абсолютна липса на икономическа политика и стратегическо планиране. Рискуваме милиардите в подкрепа на икономиката и хората да изтекат без да породят обществено-икономическа стабилност и устойчивост. Както и много други милиарди преди тях", каза още Стойнев. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?