Социалистите изключиха земеделците от ″БСП за България″, единият от тях се разкая

Разкаялият се Димитър Георгиев

"Земеделски съюз Александър Стамболийски" беше изключен от коалицията "БСП за България". Това стана на съвместно заседание на коалиционния съвет на политическата сила с Изпълнителното бюро на БСП и ръководството на парламентарната група в понеделник. Като причина за решението е посочен чл. 22 от коалиционния договор, според който партия, която иска да участва самостоятелно на избори, трябва да бъде изключена.

През уикенда "Земеделски съюз Александър Стамболийски" реши да напусне "БСП за България". Новината беше съобщена по време на 44-ия редовен конгрес на партията. На него за председател на политическата сила беше преизбран Спас Панчев, който заедно с Димитър Георгиев е депутат от квотата на земеделския съюз.

Двамата бяха изключени от парламентарната група на БСП веднага. Малко по-късно в понеделник от пресцентъра на левицата съобщиха, че единият вчера напуснал формацията си, днес се отказва от това си желание и е оповестил друго решение. Димитър Георгиев замразява членство си в БЗНС ″Александър Стамболийски″ и остава депутат на БСП. 

Ето защо социалистите призовават Спас Панчев да напусне парламента, а не да става независим депутат. Мотивът им е, че той е избран с листата на БСП в 44-то Народно събрание.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова уточни, че партията на Панчев излиза от коалицията, защото искала да се яви сама на местните избори. В позицията на коалиция "БСП за България" се посочва още, че от "Земеделски съюз Александър Стамболийски" са поискали сближаване с ГЕРБ по определени политики, което единодушно е било отхвърлено на заседанието

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?