Социалистите опитват да отнемат на Мая Санду контрола върху разузнавателната служба

Мая Санду

Хиляди поддръжници на новоизбраната президентка на Молдова Мая Санду протестираха днес срещу ход на парламента тя да бъде лишена от контрол върху разузнавателната служба, седмици преди да поеме поста, предаде Ройтерс.

Санду, която се застъпва за по-близки връзки с Европейския съюз, победи проруския президент Игор Додон на изборите миналия месец, но в парламента все още доминират социалистите, които са съюзници с Додон.

Молдова, където Западът и Русия се борят за влияние, е разтърсвана през последните години от нестабилност и корупционни скандали, включително изчезването на 1 милиард долара от банковата система.

Санду определя хода за лишаването ѝ от контрол върху разузнавателната служба като "опит за узурпиране на властта" и възпрепятстване на нейното президентство.

"Ние получихме гласа на народа на изборите, за да накажем крадците, да върнем откраднатите пари на хората", каза тя пред протестиращите. "Но крадците се уплашиха, те искат да запазят старите корупционни схеми, искат да изхвърлят гласа на народа на бунището", заяви Санду.

Поддръжниците на Санду скандираха "долу мафията" и "долу Додон". Мнозина носеха маски заради пандемията от коронавирус.

Социалистите настояват, че след като Молдова е парламентарна република, контролът върху разузнавателната служба би трябвало да бъде даден на парламента.

В парламента процедурите бяха временно спрени, след като депутатите от партията на Санду, подкрепяни и от други, блокираха централната трибуна.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?