Социалистите от Черна гора не дават Милошевич на Хага

Партньорите в югославското коалиционно правителство не успяха да се споразумеят за проектозакон, който да позволи предаването на заподозрени в извършването на военни престъпления на трибунала в Хага, съобщиха осведомителните агенции.

Разговорите се провалиха, тъй като Социалистическата народна партия на Черна гора, коалиционен партньор в правителството, е отказала да подкрепи в сегашната му форма. Проектозакона трябваше да разчисти пътя за предаването на бившия диктатор Слободан Милошевич на международния съд. Без подкрепата на черногорските социалисти Демократичната опозиция на Сърбия /ДОС/ няма да има мнозинство при гласуването във федералния парламент.

Преговорите ще продължат, заяви сръбският министър на правосъдието Владан Батич след срещата между ръководствата на двете партии. Югославският премиер Зоран Жижич от своя страна изрази надежда, че ще бъде постигнат компромис по въпроса.

Политически наблюдатели в Белград обаче коментират, че сериозните различия в позициите по този проблем могат да застрашат стабилността на създаденото през октомври миналата година коалиционно правителство.

© Copyright Mediapool

Споделяне

Още от Балкани