Социалистите отново на власт в Гърция след пет години в опозиция

Социалистите отново на власт в Гърция след пет години в опозиция

Опозиционното Общогръцко социалистическо движение (ПАСОК) спечели проведените в неделя предсрочни парламентарни избори, съобщиха информационните агенции след обявяването на предварителните резултати късно вечерта след края на изборния ден.

Лидерът на социалистите Георгиос Папандреу обяви победата на партията си и поздрави съперника си - премиера на Гърция Костас Караманлис. От своя страна Караманлис призна поражението на своята консервативна партия "Нова демокрация" и подаде оставка като неин лидер, съобщи ББС в понеделник.

След обработката на повечето от бюлетините ПАСОК получава над 45% от гласовете срещу 35% за "Нова демокрация". Избирателната активност е била над 70%, като се знае, че гласуването е задължително, но няма санкции за негласувалите.

43% е критическият минимум за спечелване на повече от половината места в парламента. Според гръцката конституция 40 мандата в 300-членния парламент се дават автоматично на спечелилата изборите партия, останалите 260 се разделят пропорционално на получените гласове.

В обръщение към стотици ликуващи поддръжници в Атина, Папандреу заяви, че неговата партия се е борила, за да "върне надеждата и усмивките на гърците, да изведе страната на пътя на справедливостта, закона, прогреса и защитата на околната среда".

Знам, че нашата страна има огромен потенциал. Потенциал, който е зацапан от корупцията, непотизма и беззаконието. Потенциал, който ние ще пуснем на свобода", обеща Папандреу.

ПАСОК е над пет години в опозиция. Евангелос Венизелос, един от висшите функционери на социалистите и бивш министър, определи резултатите от изборите като "историческа победа, която, при това означава голяма отговорност".

През септември премиерът на страната Караманлис поиска предсрочни избори две години преди края на мандата на правителството с мотива, че му е необходима поддръжката на избирателите за продължаване на реформите, а опонентите му го обвиниха, че като премиер не е изпълнил обещанията си в борбата с корупцията и модернизацията на страната.

Самото правителство е разследвано по обвинения в корупция.

Социалистите обещаха да направят гръцката икономика по-екологична и да привлекат за решаване на проблемите на страната чужди специалисти.

Според анализаторите гръцките избиратели предпочетоха пакетът държавна помощ за 3 млрд. евро, обещан от Папандреу, пред програмата за строги икономии, предлагана от Караманлис.

Споделяне

Още от Балкани

Какво очаквате да свърши служебното правителство?