Социалистите печелят убедително изборите в Португалия

Опозиционната социалистическа партия в Португалия спечели убедително предсрочните парламентарни избори в страната, измествайки от власт управляващата дясна Социалдемократическа партия.

Със 118 депутати, социалистите за пръв път ще имат абсолютно мнозинство в 230-местния парламент.

Министър - председателят Педру Сантана Лопеш, който е на този пост само от 7 месеца, пое цялата отговорност за най-голямото поражение на партията.

Той обаче не обяви оставката си от председателството на Социалдемократическата партия за разлика от коалиционния си партньор Паулу Порташ, който съобщи в неделя вечерта, че напуска ръководството на Народната партия.

Лопеш каза, че ще поиска да бъде свикан извънреден конгрес на неговата партия, на който активистите да се произнесат за"случилото се и за бъдещето на партията".

Според него ситуацията в партията не е катастрофална.

Социалдемократическа партия регистрира най-слабото си представяне от 1983 година - 28,69 на сто от гласовете и 72 депутати.

Същевременно лидерът на социалистите Жозе Сократиш каза, че има достатъчно голямо парламентарно мнозинство, за да изгради ново бъдеще за Португалия, предаде Ройтерс.

Днес Португалия има ново мнозинство и нова надежда за бъдещето, каза той и допълни, че приема победата с чувство на отговорност.

Безработицата в страната е 7 процента, а европейските субсидии и чужди инвестиции се насочват към източноевропейците.

Парламентарните избори се проведоха една година преди изтичането на редовния мандат. Новото правителство ще е четвъртото в Португалия за последните три години.

Избирателната активност на вота в неделя достигна 62 процента.

В навечерието на изборите президентът Жоржи Сампайо говореше за "кризата", пред която е изправена страната. Президентът - социалист обяви, че е загубил доверие в дясноцентристкото коалиционно правителство.

В обръщение към нацията Сампайо припомни какви са били причините, накарали го да разпусне парламента през декември.

Той каза, че страната се нуждае от структурни реформи, за да бъде възстановена икономиката, поради което е необходимо да се даде нов политически мандат.

Отиващият си премиер Педру Сантана Лопеш зае поста през юли, след като неговият предшественик Жозе Мануел Барозу стана председател на Европейската комисия.

Споделяне

Още от Свят