Социалистите с двойни кандидатури във Враца и Кюстендил

В два града – Враца и Кюстендил, социалистите ще бъдат изправени пред дилемата кой всъщност е техният кандидат, тъй като досегашните им кметове ще се явяват като независими, въпреки че в досегашните си мандати бяха червени.

Социалистите във Враца късно в понеделник издигнаха за кандидат-кмет на града депутата от БСП Димитър Гъндев, въпреки че сегашният кмет Войслав Бубев печелеше доверието на “Позитано” 20.  На общинско заседание на БСП Гъндев, който е и председател на общинската и областната организация на червените във Враца, е получил доверието на 26 свои съпартийци. 11 от членовете на общинския съвет са гласували за Бубев. Той обяви, че няма да се откаже от изборната надпревара и ще се яви като независим кандидат, подкрепен от НДСВ и Партията на българските жени на Весела Драганова.

Представители на общинския съвет на БСП изразиха мнение, че двете кандидатури ще затруднят избирателите на партията и могат да доведат до разцепление на врачанската организация, както стана преди четири години, когато битка за кметския стол водиха също двама социалисти - тогавашният кмет Румен Стоманярски и неговият заместник Войслав Бубев, който спечели състезанието на втори тур.  

По-късно във вторник с 34 гласа “за” Общинският съвет в БСП в Кюстендил оттегли политическото си доверие и извади от редиците си председателя на местния парламент и обявил се за независим кандидат за кмет на града Кирил Алексов.

Решението бе огласено на пресконференция от Иво Атанасов, областен председател на БСП и депутат и от народния представител от БСП Мая Манолова.

“Решението е според устава, а причината за сваляне на политическото доверие е заради това, че Алексов се кандидатира срещу БСП. Според устава това е недопустимо и затова решението е законно. Кирил Алексов е изваден от общинския партиен съвет до края на мандата му”, обясни Атанасов.

“Това решение бе сложно. Истината е, че БСП издигна един достоен кандидат, какъвто е Иван Каракашки. През последните 8 години Алексов имаше нашата подкрепа и като предишен кмет, и като председател на Общинския съвет. Политиката е екипна работа. Никой не е вечен, нито Алексов. Човек трябва да прецени кога да отстъпи”, коментира Манолова.

Споделяне

Още от Местни избори 2007

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?