Социалистите са първа сила в Испания, крайната десница влиза в парламента

Лидерът на испанските социалисти Педро Санчес

Крайнодесни депутати ще бъдат избрани в испанския парламент за пръв път от близо четири десетилетия, сочат две социологически проучвания. В тях се прогнозира и че на предстоящите предсрочни парламентарни избори на 28 април нито една партия няма да получи мнозинство, предаде Ройтерс.

Според проучване на института ХЕСОП по поръчка на вестник "Периодико" крайнодясната партия "Вокс" ще спечели до 46 места в 350-местния парламент, а според изследване на друг институт, Ге А Де 3, по поръчка на вестник "Вангуардия", тя ще получи 16 места.

"Вокс" са начинаещи в испанската политика и социолозите подцениха резултата им на регионалните избори в Андалусия през декември, когато противопоставящата се на имиграцията партия спечели 12 места.

Поради спомена за диктатурата на Франсиско Франко, който почина през 1975 г., Испания дълго време беше имунизирана срещу растящата популярност на крайнодесните партии в голяма част от Европа, отбелязва Ройтерс.

Испанската социалистическа работническа партия, която управляваше от юни миналата година с правителство на малцинството, се очаква да спечели най-много депутати, но няма да успее да постигне мнозинство, сочат проучванията.

В петък премиерът Педро Санчес свика предсрочни избори, след като каталунски партии, които са за независимост на Каталуния и досега подкрепяха управлението на Санчес, се обединиха с опозицията. Заедно те попречиха да бъде приет неговият проектобюджет за 2019 година.

Според проучванията политическият пейзаж в Испания е фрагментиран и засега не е ясно какъв ще бъде политическият облик на следващото управление.

Според изследването на ХЕСОП Испанската социалистическа партия ще спечели 115-117 места. Консервативната Народна партия ще получи 75-77 места.

При такъв развой една от двете основни политически сили ще се нуждае от подкрепата на поне още една партия, за да си осигури мнозинство.

Десноцентристката "Сиудаданос" ще спечели 44-47 места в оспорвана надпревара с "Вокс" коя от тях да е трета политическа сила.

Тези проучвания са първите публикувани, откакто бяха свикани предсрочните избори.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?