Социалистите се разгневиха на председателката на НАП, работела на тъмно

Парламентарната група на Коалиция за България смята, че трябва да бъдат спрени незабавно всякакви действия по промени в структурата на Националната агенция за приходите (НАП). Това заяви във вторник след заседание на групата председателят ѝ Михаил Миков. На него трябваше да присъства шефката на НАП Мария Мургина и министърът на финансите Пламен Орешарски, които да обяснят за готвеното преструктуриране на ведомството, но те не бяха изслушани, защото са в чужбина. По това време Орешарски бе в Брюксел на заседанието на Съвета на икономическите и финансовите министри на ЕС.

Според Миков трябвало да се обсъдят мотивите за такъв тип действия. „Тревожно е, че в първата година от ЕС, когато структурите на НАП трябва да функционират за осигуряване на добри приходи в държавния бюджет, действията, които са започнати, могат да доведат до обратното”, коментира Михов. По думите му можело да се стигне до намаляване на приходите, демотивация на служителите и пр.

„Обсъждат се формули за централизация, нещо, което в тази изключително напрегната по отношение на приходната част на бюджета година не приемаме. Особено така на тъмно да се решава”, коментира Михов лансираната идея на ръководството на НАП да се оформят окрупнени регионални дирекции на базата на районите на планиране.

Според левицата било нужно да се направи сериозно експертно обсъждане и на базата на фактите да се вземат решение по отношение на НАП.

Споделяне

Още от България