Социалистите смятат да издигнат Янаки Стоилов за председател на парламента

сн. БГНЕС

Едно от първите знакови решения на новоизбраното Народно събрание (НС), което ще покаже какво е съотношението на силите и възможните политически комбинации за бъдещо правителство, е изборът на парламентарен председател.

 

ГЕРБ, които са първи на изборите, но нямат достатъчно гласове за мнозинство, се очаква да обявят в четвъртък какво ще предложат на останалите три партии БСП, ДПС и "Атака". БСП и ДПС вече заявиха, че са решени да изолират победителите, "Атака" засега също отказва да прави кабинет с ГЕРБ.

 

Както научи Mediapool, социалистите са готови с номинацията си за председател на НС. Според тях той ще е достатъчно приемлив и за ДПС, и за "Атака". "Няма как председателят на парламента да не бъде юрист, нали искаме да връщаме устоите на парламентаризма", твърдят от "Позитано"20. "Най-подходящата кандидатура за този пост е Янаки Стоилов", смятат в партията.

 

Номинацията все още е неофициална и при всички случаи се предполага, че постът на парламентарния председател ще бъде договарян в рамките на целия пакет за разпределение на позиции длъжности между БСП и партньорите им в една бъдеща управленска коалиция.

 

Стоилов, който е представител на лявото крило в БСП, бе избран от Станишев за негов заместник. Той е считан за един от най-почтените полици не само в левия спектър, но и въобще. В мандата на тройната коалиция бе председател на правната комисия.

Споделяне

Още от България