Социалистите в ЕП настояват за затягане на правилата за предоставяне на гражданство в ЕС

Социалистите в ЕП настояват за затягане на правилата за предоставяне на гражданство в ЕС

Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент съобщи, че е внесла предложение за всеобхватни задълбочени и поголовни проверки на кандидатите за гражданство и право на престой в ЕС срещу инвестиции.

Схемите за предоставянето на т. нар. златни визи застрашават сигурността на ЕС и трябва да бъдат забранени, се посочва в изявление на парламентарната група. Социалистите коментират, че тези схеми улесняват прането на пари и избягването на данъци.

Отбелязва се, че досега от схемите са се възползвали опасни бизнесмени и олигарси, които срещу обещания за инвестиции получават закрила и право безпрепятствено да пътуват в ЕС.

Социалистите настояват от 2020 г. държавите в ЕС да извършват задълбочени проверки на всички външни инвеститори, поискали гражданство или право на престой, включително за произхода на средствата им.

Те призовават Европейската комисия да представи възможно най-скоро доклад за предоставянето на гражданство срещу инвестиции. Социалистите изразяват готовност да предложат допълнителни промени в законодателството на основата на изводите от този доклад.

В изявлението се отбелязва, че четири държави от ЕС "продават паспорти", а 12 осигуряват право на престой на граждани от държави извън Общността, срещу инвестиции. За последното десетилетие над 6000 паспорта и близо 100 000 разрешения за престой са били издадени по схемите за "златни визи" срещу 25 милиарда евро преки инвестиции.

Сред "продавачите" на паспорти са посочени Австрия, България, Кипър и Малта. В списъка на "размяна" на гражданство или право на престой срещу инвестиции са изброени Австрия, Кипър, Люксембург, Малта, Гърция, Латвия, Португалия, Испания, Ирландия, Великобритания, България, Холандия и Франция. Най-много "златни визи" са били издадени от Испания, Унгария, Латвия, Португалия, Великобритания, Гърция, Кипър и Малта.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?