Социалистите в ЕП не искат да допуснат тримесечни доклади за България

Социалистите в ЕП не искат да допуснат тримесечни доклади за България

Групата на социалистите внася официално предложение в Европейския парламент предложеният параграф за тримесечни отчети за България да отпадне от доклада на комисията по бюджетен контрол, който ще се разгледа в края на април. Това съобщи пред журналисти в Плевен евродепутатът от БСП Кристиан Вигенин, който е зам.-председател на групата на европейските социалисти. Струва ни се, че това е въвеждане на нови механизми, които са дискриминационни за България и за Румъния, посочи в понеделник Вигенин, цитиран от БТА.

Според групата на социалистите механизмите за контрол, които са за всички страни членки, са достатъчни и за България и за Румъния. Това е елемент от равноправното третиране на страните членки, добави той.

През февруари Комисията по бюджетен контрол в ЕП реши да поиска от Европейската комисия да представя периодично актуализирани отчети за изразходването на еврофондовете в България и Румъния.

"Останахме с впечатлението, че не сме точно информирани за изразходването на предприсъединителните фондове в двете страни", казва тогава пред Euobserver председателят на комисията Херберт Бош.

Решението бе взето след като са обсъдени документи от Службата за борба с измамите (ОЛАФ) и от одиторската служба, които показват голям брой нарушения при двете най-нови страни членки. Според проектодоклада за защита на финансовите интереси на ЕС и борбата с измамите, "достоверността на отчетената информация (от предприсъединителните фондове) е най- зле в България и Румъния".

Предложението, което е било подкрепено от голямо мнозинство, но без представителите на двете страни, се очакваше да бъде включено в бюджетния доклад, който трябва да бъде приет на сесия на ЕП през април.

Миналата година ЕК замрази предприсъединителни фондове за България в размер на 500 млн. евро заради корупция и измами. В Румъния бяха замразени 142 млн. евро за земеделието, заради проблеми с разплащателната система. Плащанията все още не са възстановени.

В същото време някои евродепутати призоваха за по-сериозни санкции срещу двете страни, след като междинните мониторингови доклади от февруари отчетоха, че Румъния не осъществява напредък, а дори се връща назад, а България не показва резултати в борбата срещу корупцията и организираната престъпност.

Най-важното сега е да направим така, че страната ни максимално да се възползва от предимствата на членството - европейските средства да дойдат в България и да доведат до повишаване на жизнения стандарт на хората, заяви още Вигенин в понеделник пред избиратели в Плевен. Той посочи, че трябва да имаме самочувствието на равноправен член и да отстояваме своя интерес.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа