Социална работничка твърди, че несправедливо отстранена за отказана помощ на роми

Социална работничка от Пловдив твърди, че е принудена да напусне, тъй като е отказала помощи на роми, които по нейна преценка не заслужават. Ангелина Петрова работи като социален работник в две от ромските махали в Пловдив от една година. Когато през февруари отхвърля 26 от 56 молби за месечни помощи, е нападната.

 

“Отказала съм помощ на 26 лица, защото съм направила такава преценка, но твърдя, че тя е обективна”, казва Петрова пред бТВ. Тя обяснява, че е отказала помощи на хора, които имат магазини пред къщите си и условията, в които живеят, са добри, а при някои дори луксозни.

 

След нападението Ангелина заявява в социалните мрежи, че системата, за която работи, толерира безпринципно даване на помощи на не толкова нуждаещи се. Ангелина пише, че отказите се връщат за преосмисляне, а понякога широките държавни пръсти към ромите се дължат на корупция. Социалната работничка обвинява и конкретни служители от дирекцията “Социално подпомагане” в Пловдив.

 

Тя твърди, че в града има хора от малцинствата, които признават, че дават пари, за да им бъдат отпуснати помощи. Началникът на службата Галина Качелова обаче категорично отхвърля такива “намеци за корупция”.

 

След проявите на Петрова в социалните мрежи, тя е подканена да напусне, а началниците ѝ смятат, че тя е виновна за нападението.

 

“С години работим с ромско население. Такива инциденти със скубане на коси досега не е имало”, коментира Качелова. Тя не смята, че служителката ѝ е предизвикала лошото отношение на ромите към себе си с отказа си да им отпусне помощи, а с агресивния начин, по който е разговаряла с тях.

 

Петрова твърди, че с отказаните молби за помощи само през януари на държавата са спестени 2 500 лева. “Това значи, че за година, за колкото се отпуска помощта, съм спестила на бюджета близо 30 000 лева. Ако сложим още 100 работника, сигурно отиваме на 3 000 000”,коментира Петрова.

Споделяне

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?