Социалната комисия одобри промените в Закона за гарантираните вземания

Промените в Закона за гарантираните вземания бяха приети на второ четене на първото за сезона заседание на Парламентарната комисия по труда и социалната политика. Поправките бяха внесени от лидера на БСП Сергей Станишев и група народни представители.

Измененията в закона се очаква да влязат в сила от 1 октомври. Те предвиждат увеличаване на срока, в който фирмата е функционирала, преди да излезе в несъстоятелност, за да имат право работещите в нея на обезщетения от Фонда за гарантиране на вземанията. Досега той беше 6 месеца, а с влизането на промените в сила се увеличава на 1 година. Това се прави с цел превенция на злоупотребите, обясни Весела Караиванова, заместник-управител на Националния осигурителен институт. Всички дружества, обявили несъстоятелност и имащи право на гарантиране от Фонда, са развивали дейност повече от 12 месеца, допълни тя.

Друга промяна в закона е срокът, в който работодателят трябва да уведоми работниците си за излизането си в несъстоятелност. Срокът започва да тече от момента на вписването на решението в Търговския регистър и се увеличава от 30 дни на два месеца.

Промените в Закона за гарантираните вземания няма да повлияят на състоянието на бюджета, смятат от НОИ.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?