Социалната министърка - отличничка по отчет пред ПГ на НДСВ

Председателят на ПГ на НДСВ Станимир Илчев определи отчета на министъра на труда и социалните грижи Христина Христова пред групата като много добре структуриран, илюстриран с факти и цифри. Той дава не само рамката на онова, което в министерството е било извършено, но и визията за следващите месеци и периоди, отбеляза той. Въпреки че сме в началото на процеса на представянето на отделните ведомства в парламентарната група, вече може да се каже, че тази презентация се нарежда в челото на отчетите, подготвени според очакванията на групата, допълни Илчев.

Тази година държавата запазва регулиращата си функция на минималното възнаграждение и в реалната икономика, няма условия в България това да не се случва, каза Христова пред журналисти в парламента. Днес тя представи пред ПГ на НДСВ информация за изпълнение на политиките и мерките в областта на заетостта и социалната политика през 2003 г. и основните приоритети за 2004 година.

Министерството на труда и социалната политика стартира консултациите и подготовката по създаване на трудови съдилища, каза социалният министър. Това се прави с цел да се обезпечат повече социални права на хората и по-добри модели за работодателите, отбеляза тя.

Сред основните приоритети през 2004 г. в областта на заетостта Христова отбеляза продължаването на активните мерки на пазара на труда, отваряне широко на програмите за заетост за частния бизнес, както и насърчаване на предприемачеството и на малкия и средния бизнес. Ще се работи и за повече грижи и защита на рисковите групи на пазара на труда, за които вече има социална програма за заетост, обезпечена финансово, както и за оказване на помощ за предприемачество сред хората с увреждания, посочи тя.

Христова отбеляза, че от министерството са усвоили напълно миналата година средствата по проекти по ФАР и гарантират, че ще бъдат усвоени и през тази година. Европейските проекти на социалното министерство по ФАР през 2004 г. ще бъдат четири на стойност 24 000 000 лева.

Споделяне

Още от България