Социални чиновници с щедри бонуси над заплатата за губещи проекти

Очертава се загуба между 30 и 70 млн. евро по оперативна програма “Развитие на човешките ресурси“

Хасан Адемов със заместниците си Лазар Лазаров, Росица Янкова (вляво) и Светлана Дянкова (вдясно), сн. БГНЕС

Служители в социалното министерство са получавали щедри бонуси над заплатата между 30 000 лева и 50 000 лева годишно заради участието си в управлението на проекти, някои от които са пред провал. Това обяви в понеделник социалният министър Хасан Адемов при представянето на екипа си. В същото време, въпреки че по думите му оперативна програма “Развитие на човешките ресурси“ е една от успешните, страната ни е застрашена да загуби между 30 и 70 млн. евро, ако не бъдат усвоени до края на годината.

От думите на Адемов стана ясно, че успехът на проектите няма отношение към размера на възнагражденията, които били раздавани на чиновниците в министерството по субективен принцип. Той даде пример с проект за интегрираната информационна система на министерството, където средствата за техническа помощ били усвоени 100% и раздадени като възнаграждения, а самият проект бил пред провал.

Адемов съобщи, че бившият главен секретар на министерството Мая Никовска е имала пет допълнителни договора по пет различни проекта, като само по един от договорите има отчетени 180 работни часа месечно над 160-те часа месечно по трудово правоотношение. По думите на Адемов заедно с другите договори на Никовска ѝ се събирали 24 часа работа в денонощието без почивен ден.

В момента тя била в отпуска, но след завръщането ѝ щяла да бъде освободена. Договорите на останалите служители също ще бъдат проверени и при нарушения ще има освободени.

Адемов съобщи, че в периода 2009 година-2013 година са били освободени 159 от 310 служители в министерството и са били назначени нови, част от тях без конкурс.

Страната ни може да загуби между 30 млн. евро и 70 млн. евро по оперативна програма “Развитие на човешките ресурси“, ако средствата не бъдат усвоени до края на годината, съобщи още министърът.

За да не загубим средства до края на годината трябва да бъдат усвоени 322.8 млн. лева. За да се минимизират загубите, е започнал преглед на състоянието на всички проекти и се предвижда прехвърляне на средства от неработещи към работещи схеми.

Вече се подготвя предложение за прехвърлянето на 25 млн. лева от проекти на образователното министерство към мерки за заетост и социално подпомагане. Средствата ще бъдат пренасочени от мерки за студентски практики и квалификация на учители.

Също така ще бъдат опростени част от процедурите като се премахнат някои излишни нива на проверка след съгласуване с ЕК.

Като приоритети на екипа си Адемов посочи борбата с младежката безработица, ускоряването на усвояването на средствата от еврофондовете, намаляването на негативните ефекти от пенсионната реформа на ГЕРБ, продължаване на извеждането на децата от домовете, развитие на социални услуги за възрастни и хора с увреждания.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?