Социални дейности на пощенски оператори ще се компенсират от специален фонд

Да се създаде специален компенсаторен фонд за подпомагане на оператори на универсална пощенска услуга, които заради социална насоченост ще поддържат ниски цени след либерализацията на пощенския пазар от 2011 г., ще предложи държавата. Това съобщи във вторник зам.-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Първан Русинов. Създаването на фонда ще се регламентира с промени в Закона за пощенските услуги.

Във фонда ще постъпва процент от печалбите на всички оператори на универсални пощенски услуги. В момента у нас са регистрирани 12 фирми, които извършват пощенска дейност без разнасяне на писма.

Фирмите, които искат да поддържат ниски цени, но им е трудно да покриват разходите си за доставка на писма в отдалечени райони, ще могат да кандидатстват за компенсации от фонда, като размера им ще се определя по методика, разработена от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС)

В момента само монополистът "Български пощи" може да разпространява обикновени писма и малки пратки, но от догодина според изискванията на ЕК, пазарът се отваря и за тези услуги.

Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията иска да се гарантира запазването на еднакви цени за доставка на обикновени писма и малки пратки независимо от населеното място, каза Русинов.

Отпадането на монопола на "Български пощи" в доставката на обикновени писма и малки колети означава силна конкуренция на оператори, без задължение за изпълнение на социални ангажименти към гражданите и своите служители, посочи той.

Според Русинов съкращенията в "Български пощи", които са наложителни предвид отварянето на пазара за нейни конкуренти, няма да са над 10 на сто.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?