Социални помощи получиха пет от семействата на жертвите на взрива в "Миджур"

Вече са изплатени социалните помощи по 325 лв на 5 семейства на загиналите при взрива в Горни Лом от Видинска област. Това съобщи Венци Пасков, директор на дирекция

"Социално подпомагане" – Видин, цитиран от БТА.

Съвместно с Агенцията по заетостта се работи да бъдат отпуснати на община Чупрене две

бройки за лични асистенти по програма за заетост, които да се грижат за две възрастни жени, роднини на загинали при взрива.

Достъпът в района на взривения завод "Миджур" остава ограничен, съобщи кметът на село Горни Лом Илиян Михайлов. Там продължават обезопасителните действия в широк периметър с радиус 900 м. от епицентъра на взрива, извън територията на завода, извършвани от специализирана военна техника и сапьори. Това обаче създава проблеми на хората от района, които не са допускани до имотите си вече 14 дни. В зоната, до която няма достъп на хора и техника, е и сечището за дърва в района. До местоработата си не могат да стигнат и работници от района, както и хора от Пловдив и Берковица, които участват в строителството на два ВЕЦ-а.

Кметът на Горни Лом съобщи, че са водени разговори с прокуратурата да бъде осигурен достъп до отцепения район.

Продължава разследването на взрива и обходите на мястото на инцидента, каза Андрей Цветанов, завеждащ отдел в Националната следствена служба. По думите му е иззето

всичко, което има отношение по разследването, включително нов биологичен материол. Засега не е ясно кога ще приключат огледите.Всеки сантиметър трябва да бъде обходен, за да се стигне до истината, заяви Цветанов.

38 работници от взривения цех за утилизация получиха на 10 октомври предизвестия за съкращение, тяхната регистрация като безработни ще започне след 10 ноември, обясни шефът на Бюрото по труда в Белоградчик Ангел Георгиев, където трябва да се запишат половината от освободените хора, които са от общините Чупрене и Белоградчик.

Споделяне

Още от България