Социални помощи за скъпия ток чак през ноември и само за пет месеца

Със 7.80 лв. е увеличено подпомагането за отопление на най-бедните

Социални помощи за скъпия ток чак през ноември и само за пет месеца

След като в неделя финансовият и икономическият министри обясниха как от 1 юли социално слабите българи ще получават допълнителни помощи заради поскъпването на тока с 13 на сто, ден по-късно стана ясно, че такива няма да има, просто със 7.80 лв. е увеличена ежегодната помощ, давана за отопление през зимата на около 300 хил. бедни.

 

"Вчера премиерът ми звънна и каза: "Събирай екипа и до понеделник трябва да имате решение", разказа в неделя финансовият министър Симеон Дянков, след като ден по-рано министър-председателят Бойко Борисов заяви, че трябва да има помощи заради поскъпналия ток. Дянков обясни, че е избран вариантът, при който компенсацията ще дойде чрез социалните помощи, които се дават всеки месец. Наредбата, по която ще се изпълни решението, ще бъде готова още в понеделник, обясни финансовият министър и изчисли, че това ще струва 11 млн. лв.

 

От социалното министерство обаче съобщиха в понеделник, че е взето решение за повишаване на социалната помощ за зимно отопление със 7.80 лв.месечно през зимата, което покривало изцяло увеличената от 1 юли цена на електроенергията. На изискванията за отпускане на тази помощ отговарят около 300 хил. души. Това прави 11.7 млн. лв., които ще получат в повече тези хора за петте месеца.

 

"Във връзка с решение на ДКЕВР за увеличение на цените на електроенергията от 1 юли 2012 г. министърът на труда и социалната политика издаде заповед, с която се определя новият размер на целевата помощ за отопление за отоплителен сезон 2012/2013 г. - 65.72 лева месечно, или 328.60 лв. за сезона. За миналата година сумата за отоплителния сезон е била 289.60 лв. Така се покрива изцяло увеличената от 1 юли цена на електроенергията", пише в съобщение на Министерството на труда и социалната политика.

 

В него се посочва, че още от 2 юли започва приемът на молбите за получаване на енергийна помощ, които се изплащат в периода 1 ноември-31 март. Заявлението ще се приемат до 31 октомври 2012 г.

 

Извън тези помощи, други заради поскъпналия ток няма да има, заявиха от социалното министерство.

 

Право на целева помощ за отопление имат лицата и семействата, чийто средномесечен доход за предходните 6 месеца преди месеца на подаване на молбата-декларация е по-нисък от диференцирания минимален доход за отопление и отговарят на условията по чл. 10 и 11 от Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане.

 

Лицата и семействата подават молба-декларация по образец по постоянен адрес, в която задължително заявяват вида на ползваното отопление - топлоенергия, електроенергия, твърдо гориво или природен газ, като при отопление с електроенергия и топлоенергия се прилага и последна платена фактура.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?