Социални работници са оказали помощ на 17 деца, опитали да се самоубият

Социални работници са оказали помощ на 17 деца, опитали да се самоубият

Социалните работници от отделите за закрила на детето са оказали помощ на 17 деца, направили опит за самоубийство през 2012 година, съобщиха от Държавна агенция за закрила на детето. Животът на някои от децата е бил спасен след обаждане на Националната телефонна линия за деца 116 111.

Най-често младите хора са стигнали до решението да посегнат на живота си заради несполучливи любовни връзки, раздели или след насилие от страна на близки. С помощта на социалните работници децата са получили необходимата им психологическа подкрепа за преодоляване на тази травма.

На телефон 116 111 се обаждат и деца, които споделят, че обмислят самоубийство заради изневери, липса на внимание или някакво временно затруднение. В тези случаи консултантите на линията се стремят да успокоят младежите и да им обяснят какви последици може да има един такъв акт.

Уведомяват се и органите по закрила, които да окажат нужната помощ и да предотвратят подобно намерение.

През февруари на телефон 116 111 са приети 7700 повиквания. Проведените консултации са 1483. Около 87 процента от тях са с деца, като по-често момичета са се възползвали от възможността да търсят помощ по телефона. Шест процента от разговорите са с родители, а седем процента - с други пълнолетни граждани.

Други въпроси, за които децата се обръщат за помощ към телефон 116 111, са семейни, училищни или психо-социални проблеми - тревожност, липса на самоувереност, страх за собственото здраве или за някой близък.

Подадените през февруари сигнали към отделите "Закрила на детето" в страната са 23. По-голямата част от тях са във връзка с физическо и психическо насилие над деца в семейството.

Запазва се тенденцията от януари по-често възрастни граждани да се обаждат, за да съобщят за упражняване на насилие, отколкото самите деца са потърсили помощ заради побой или пренебрегване. Два от сигналите са за просещи на улицата деца.

Споделяне

Още от България