Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Социалните и здравните плащания растат за сметка на капиталовите

Служебният кабинет е вдигнал фискалния резерв до 5.4 млрд. лв. в края на април

1 коментар
Социалните и здравните плащания растат за сметка на капиталовите

Служебното правителство е увеличило разходите по социалните и здравни плащания и е свело до минимум тези за капиталови. Кабинетът на Марин Райков е успял и да понапълни отънелия фискален резерв, който беше паднал под 3 млрд. лв. през февруари, до 5.4 млрд. лв. в края на април.

Дефицитът по консолидирания бюджет обаче е над 286 млн. лева, което е с 69 млн. лв. повече спрямо края на април 2012 г. Обяснението е изтеглени плащания за пенсии от около 100 млн. лв. заради дългите великденски празници, които се събраха с Деня на труда - 1 май и Гергьовден - 6 май. Това показват данните по изпълнението на консолидирания бюджет към края на април 2013 г., публикувани от Министерството на финансите.  

Приходите растат от всички данъци с изключение на акциза на горивата

Постъпленията в бюджета са 9.28 млрд. лева, което е 30.4% от годишните разчети към края на април. От всички приходоизточници постъпленията в бюджета се увеличават през тази година спрямо същия период на 2012 г., като единствено изключение се наблюдава при акцизите, където приходите падат заради горивата.

Данъчните постъпления, включително тези от осигурителни  вноски, са 7.38 млрд. лева, което е 31.6 % от разчета за годината. Неданъчните приходи са 1.34 млрд. лв., което е 39.1% от разчета за годината. Приходите от помощи са в  размер на 552.5 млн. лв.

Съпоставени със същия период на 2012 г. приходите и помощите по консолидираната фискална програма към  април 2013 г. бележат номинален ръст от 8.8 %, което е 751.5  млн. лв. Това се дължи основно на ръста при  данъчните приходи и помощите. Спрямо края на април 2012 г. данъчните приходи са нараснали с 5.7% (397.1 млн. лв.). Неданъчните приходи и помощите също бележат ръст от 22.9% (354.4 млн. лв.) спрямо края на април 2012 г.

Приходите от акцизи са 1.11 млрд. лв., което е 26% от предвидените в бюджета. Те формират 21.3 % от данъчните  приходи по републиканския бюджет за първите четири месеца на годината. Спрямо април 2012 г. постъпленията от  акцизи са намалели с 42.3 млн. лв., като от тях 37.5 млн. лв. са от акцизи върху горивата.

Ниски остават и постъпленията от нововъведения данък върху депозитите, от който са влезли 22.8 млн. лв. за първите четири месеца на годината. Заложената прогноза е за годишен приход от този данък в размер на 120 млн. лв.

Ръст при социалните и здравните плащания

В  структурно отношение разходите за субсидии за нефинансови предприятия и капиталовите разходи са близки по  размер като тези през миналата година, докато при социалните и здравноосигурителните плащания се отчита ръст на плащанията.

Това обаче се дължи на авансово преведени 100 млн. лв. по  бюджета на Държавното обществено  осигуряване свързано със своевременното  изплащане на пенсии и обезщетения за май заради дългата серия от почивни дни.  Това води до изместване на разходи от май в април, което на годишна база не  оказва влияние, но на месечна  база  влошава бюджетното салдо през април и съответно го подобрява през май.  

Разходите по консолидирания бюджет, включително вноската в бюджета на ЕС, са 9.57 млрд. лв. към  април 2013 г. Това е 30.2%  от  годишния  разчет.  Спрямо април 2012 г. общо разходите по консолидирания бюджет са нараснали с 820.7 млн. лв. (9.4 %).

Текущите нелихвени разходи са 8.12 млрд. лв., което е 33.7 % от разчета за годината. Капиталовите разходи възлизат на 708.3  млн. лв., което е 13.1%  от разчетите за годината. Лихвените плащания са в размер на 351 млн. лв., което е 40.1 % от планираните за годината.

Растящ  дефицит

Бюджетното  салдо е на минус  286.4  млн.лв. към края на април 2013 г. и се  формира от дефицит по националния  бюджет от 126.3 млн. лв. и дефицит по  европейските  средства  от 160.1 млн. лв.

На  месечна  база за април се отчита превишение на приходите  над  разходите от 509.2 млн. лв. при 473.8  млн. лв. за април 2012 г.

Фискалният  резерв  е в размер на 5.4 млрд. лв. към края на годината.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

1 коментар

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.  1. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #1

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.