Социалните кухни с подсигурено финансиране за цялата следваща зима

Институт “Отворено общество“ отпуска 1.3 млн. лева, за да може и през следващата зима да продължи програмата на социалното министерство за разкриване на социални трапезарии в страната през зимните месеци.

Безвъзмездният грант, който “Отворено общество“ отпуска, ще стигне за финансирането на кухните през октомври, ноември и декември, а останалите студени месеци до април ще бъдат поети от бюджета на Министерството на труда и социалната политика.

Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов посочи, че с разкриването на социалните трапезарии ще се осигури прехраната на 11 000 души.

Между 150 000 и 250 000 души може да изпитат проблеми с прехранването си през следващия зимен сезон, обяви в понеделник директорът на институт “Отворено общество“ Георги Стойчев.

Данните на “Отворено общество“ сочат, че в кризата една трета от домакинствата намаляват консумацията на основни храни, а 8% пропускат хранения през деня. При най-бедните домакинства, където доходите на член от семейството са до 150 лева, 50% са принудени да ограничат консумацията на основни храни, а 20% от тях съобщават за пропуснати хранения през деня.

През тази зима проектът за разкриване на социални трапезарии се реализира на територията на цялата страна – в 359 населени места. От услугите на кухните се ползваха социално слаби, самотни възрастни хора, бездомни деца.

“В условия на криза нуждата от такива услуги нараства, а възможностите на бюджета намаляват. Затова решихме да подпомогнем разкриването на социални трапезарии“, посочи Стойчев.

Споделяне

Още от България