Социалните мрежи: Денят започва с култура, телевизията свършва с Кошлуков

"Денят започва с диктатура", гласи един от многобройните коментари във Фейсбук, обобщавайки конфликта между сутрешното предаване на БНТ "Денят започва с култура" и програмния директор на БНТ 1 Емил Кошлуков. В понеделник екипът на предаването обяви в ефир за оказван натиск и намеса от страна на Кошлуков, а по-късно журналисти и граждани протестираха пред БНТ с искане за оставката му. Междувременно от дирекция "Информация" в обществената телевизия настояха с декларация пред директора на БНТ Константин Каменаров за ясни гаранции, че "принципите ще бъдат спазвани, а стандартите - защитени".

В социалните мрежи се появиха саркастични интерпретации на името на предаването, препратка към препоръката на Кошлуков към екипа на "Денят започва с култура" да направят предаването по-гледаемо като го преориентират към лайфстайл тематиката. Освен споменатото "Денят започва с диктатура", разпространено от Костадин Кокаланов, Станислав Беловски публикува колаж на студиото на предаването. На него присъстват част от популярните лица от лайфстайл предаванията на други телевизии, а под тях пише "Денят започва с колтура": Ще има ли кабинков лифт от Ринг мола до Черни връх?"

Преподавателят Марин Бодаков пък написа във Фейсбук:"Денят започва с култура. Телевизията свършва с Кошлуков".

Авторът на сайта "НеНовините" Самуил Петканов пожела свое едноминутно предаване по БНТ в 9:29 ч., в което ще казва "Денят започна отдавна, тулупи".

Според Боряна Ушева пък е "най- добре е Кошлуков да премести "Иде нашенската музика" в праймтайма, за да вдигне рейтинга на обществената телевизия.

Политологът Димитър Бечев препоръчва : "Поканете културисти в "Денят започва с култура" да напомпят рейтинга!"

Друг политолог – Даниел Смилов поставя въпроса защо Бареков не е в ефира на БНТ.

"Защо г-н Бареков не е в БНТ? Защо само малка част от екипа барековци е на ръководни постове в БНТ? Докога отсъствието на такъв ценен журналист, политик и меринджей ще влече БНТ надолу?

Щом е решено БНТ да стане ТВ7, редно е г-н евродепутатът Бареков да води сутрешния блок и политиката на националната телевизия! Вярно е, че г-н Кошлуков не отстъпва много на г-н Бареков, но народът го е казал: ако ще е гарга, да е рошава", пише Даниел Смилов.

  

"В БНТ върви процес на овладяване от страна на същите олигархични интереси, които подчиниха почти изцяло печатните медии, разпростряха се върху голяма част от електронните медии и организират преследване над независими медии", написа политологът Огнян Минчев.

"БНТ е обществена телевизия. Да започва денят с култура в БНТ е важно в едно общество, в което денят твърде често започва с клюки, с интриги, с чалга и с конфликти по най-различни поводи. Гонитбата на рейтинг с култура е проблемно. Истинската култура се случва в средата на вдъхновени малцинства, а масовата култура преследва масова екзалтация. Една комерсиална телевизия може да си позволи предимно масова култура - за да печелят нейните собственици. Толкова по-важно е една обществена телевизия да се обърне с лице към дълбоките, истинските, вечните културни стойности за да ги предаде напред. Но аз не съм сигурен дали проблемите се изчерпват с рейтинги, или по-скоро рейтингите се ползват за оправдание на настъпваща цензура. В БНТ има гости, които не са добре дошли за медийния монопол на олигархията. Затова изборът там се ориентира към неблагоприятна за обществото дилема - или беззъби журналисти, или свалени от екран предавания", коментира още Огнян Минчев.

По-рано проф. Нели Огнянова отбеляза в блога си: "Почеркът (да намалим говоренето) е познат. Информацията за натиск както винаги е труднодостъпна, но въпросът е принципен. Заради обществената мисия на БНТ и по примера на колеги написах до адреса, който е предоставен за зрители.

Аудиторията в нужда се познава.

*[email protected]

"Според правото на Европейския съюз обществените радио и телевизия в държавите от ЕС са пряко свързани с демократичните, социалните и културните потребности на всяко общество, както и с необходимостта от запазването на плурализма в медиите.

Борбата за европейското ни бъдеще е борба за култура. Предаването "Денят започва с култура" е предаване в Българската национална телевизия за култура, културни събития и културна политика – в изпълнение на мисията, определена в правото на ЕС.

Идеи за олекотяване, разчупване, по-малко говорене, отпадане на дискусионните форми и поставяне на изисквания за рейтинг като условие за съществуване на утвърдено предаване като "Денят започва с култура" не могат да се обяснят иначе, освен с неразбиране на същността на обществената телевизия и смисъла ѝ или – по-лошо – с намерение да отпадне едно утвърдено пространство за културни дебати.

Надявам се и членовете на Обществения съвет на БНТ да защитят обществената мисия на БНТ и предаванията, чрез които тя се реализира."

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?