Масова реакция

Социалните мрежи призоваха за бойкот на бТВ

Все повече факти оборват първоначалната информация за "непредизвикания" побой над оператор

Социалните мрежи призоваха за бойкот на бТВ

Около 2000 души вече са заявили желание да се включат в масов бойкот на бТВ в рамките на пет дни от петък нататък в знак на протест срещу начина, по който медията отразява зачестили демонстрации срещу новия Закон за горите, спрян с ветото на президента Росен Плевнелиев.

 

Телевизията провокира масово недоволство срещу себе си сред природозащитниците, след като на няколко пъти откровено неглижираше шествията срещу готвения закон още през зимата. В деня на приемането на спорните текстове преди десет дни пък бТВ изобщо не излъчи репортаж от първата блокада на Орлов мост, въпреки че имаше екип на мястото.

 

Следващите две значително по-масови блокади на столичното кръстовище вече бяха отразени в емисиите на телевизията с кратки репортажи. Интересът на медията към събитията, спонтанно организирани във Фейсбук от противниците на закона обаче, рязко ескалира след инцидент с оператора ѝ Иван Филчев.

 

По време на последната блокада на Орлов мост миналия петък служителят на бТВ пострада след инцидент с агресивен протестиращ, който веднага бе заклеймен от медията и главния секретар на МВР Калин Георгиев като лумпен, който ще понесе цялата строгост на закона. Последва и арестът на 30-годишния Чавдар Велев.

 

Според първоначалната информация на бТВ, която бе съобщавана във всяка новинарска емисия и публицистично предаване на медията през миналия уикенд, арестантът бе нападнал оператора Филчев без да е бил предизвикан с абсолютно нищо. Уточнено бе, че младежът е свалил Филчев на земята с юмручен удар откъм гърба, след което е продължил да го рита в главата, докато му е счупил носа и той не загубил съзнание. Калин Георгиев пък анонсира, че нападателят ще бъде обвинен, ако не в нанасянето на тежка, то със сигурност за средна телесна повреда.

 

В унисон със сериозността на извършеното нападение Софийската районна прокуратура наложи на Велев 72-часов арест, като до момента на разглеждането на мярката му в съда три дни след инцидента, в медиите не бе публикувана никаква официална информация за неговата версия и състояние.

 

След заседанието на Софийския районен съд (СРС), на което магистратите решиха да пуснат Велев от ареста, определейки му най-леката възможна мярка – "подписка", стана ясно че той всъщност е в дори по-тежко състояние от пострадалия оператор - с извадено рамо, освидетелстван за нанесена му средна телесна повреда. Същевременно се оказа, че обвинението му е само за нанесена лека повреда на Филчев, тъй като носът на оператора не е счупен.

 

Ситуацията около инцидента допълнително се заплете, след като бТВ разпространи любителски видео кадри от въпросната вечер, на които се вижда как заподозреният действително удря в гръб Филчев, но не продължава, а се обръща и побягва. Операторът пък тръгва след него и започва бой между двамата.

По неофициална информация на Mediapool обстоятелството, че Филчев е бил не по-малко активен в сблъсъка между двамата се потвърждава и от показанията на някои от очевидците на спречкването. Остава да се изясни дали агресията наистина е била непредизвикана от оператора. Този въпрос засега е доста неясен, тъй като в края на кадрите заснети от самия Филчев, на които се вижда Велев да крещи и да показва среден пръст, се забелязва, че младежът рязко се вбесява на нещо казано очевидно от Филчев, което обаче не се чува. Забелязват се и други хора наоколо, които реагират бурно и започват да обясняват нещо разпалено на полицаите.

След разпространяването на последните видео кадри от бТВ доста смекчиха позицията си за инцидента и призоваха всички очевидци да се обърнат към разследващите, за да помогнат на разкриването на обективната истина. Признаха и, че противно на първоначално разпространената информация операторът Иван Филчев очевидно има по-активна роля в случилото се, отколкото се смяташе преди седмица.

Споделяне

Още по темата

Още от България