Социалните осигуровки в Румъния намаляват с пет процента

Върховният съвет за национална отбрана на Румъния е одобрил на заседанието си вчера влизането и разполагането на територията на страната на сили и средства на канадската армия, съобщи вестник "Котидианул", цитиран от БТА.

Канадските военнослужещи ще бъдат разположени на територията на Румъния "с цел подготовка и осъществяване на мисии на НАТО, по молба на румънската страна, в контекста на развитието на ситуацията в региона", се казва в съобщение на президентската администрация, допълва изданието.

Румънският печат отбелязва днес, че парламентът на Румъния е станал първият парламент на държава членка на Евросъюза, ратифицирал споразумението на ЕС с Молдова.

Споразумението за асоцииране между Молдова и Европейския съюз бе ратифицирано вчера на извънредно парламентарно заседание. Румънските депутати ратифицираха и споразуменията за асоцииране на ЕС с Украйна и Грузия.

"Благодаря на всички депутати, че приеха да дойдат на извънредно заседание, за да изпратят едно изключително важно послание в европейски план, че парламентът на Румъния е първият парламент, който ще ратифицира споразуменията за асоцииране", каза румънският премиер Виктор Понта в пленарна зала и призова румънските институции да оказват подкрепа на тези три държави.

Вестник "Ромъния либера" съобщава, че румънските депутати на вчерашното заседание са одобрили и проектозакона за намаляване на социалните осигуровки с пет процента от 1 октомври тази година.

Румънският премиер посочи, че тази мярка ще доведе до разкриване на нови работни места. Социалдемократическата партия, като лява партия, "подкрепя тази доста добра мярка за данъчно облекчение", посочи министър-председателят.

Споделяне

Още от Балкани

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?