Социалните осигуровки в Румъния се прехвърлят изцяло върху служителите

Малките фирми с годишен оборот под 1 милион евро ще плащат данък печалба от 1 процент

Социалните осигуровки в Румъния се прехвърлят изцяло върху служителите
Румънското правителството одобри днес извънредно постановление за прилагането на пакет спорни фискални мерки, които бяха критикувани от синдикатите, работодателските организации и опозицията, съобщава информационният сайт Зиаре.
 
Реформата включва намаляване на данъка върху доходите от 16 на 10 процента процента и намаляване на размера на социалните осигуровки, но и прехвърлянето им изцяло върху служителя. По този начин Румъния ще стане единствената членка на ЕС, която прехвърля всички социални такси върху трудещите се, отбелязва агенцията.
 
Воденото от Социалдемократическата партия коалиционно правителство заяви, че фискалните промени ще намалят бюрокрацията и данъчните измами и ще увеличат бюджетните приходи, посочва Ройтрес. 
 
Критици обаче изразиха опасения, че планът носи рискове за служителите на частните фирми, които може да се окажат с намалени доходи.
 
Мерките ще влязат в сила от 1 януари 2018 г., което означава, че работодателите имат едва около седем седмици, за да ги приложат. Стотици протестиращи се събраха пред сградата на правителството, а профсъюзите планират още протести и стачки през идните седмици.
 
В момента нивото на социалните осигуровки възлиза на 39.25 процента, плащани съвместно от работодателите и служителите. От 1 януари трудещите се ще плащат 35 процента, а работодателите - едва 2.25 процента от размера на заплатата.
 
Също така малките фирми с годишен оборот под 1 милион евро ще плащат данък от 1 процент от оборота вместо 16 процента данък върху печалбата. 
 
Извънредното постановление също така ще приложи директива на Европейския съюз, която ще направи по-трудно за мултинационалните компании да връщат печалбите си към фирмите-майка. 
 
Фискалните промени ще донесат загуби от около 5.2 милиарда леи (1.30 милиарда долара), които финансовото министерство заяви, че ще покрие чрез по-доброто събиране на данъците, както и чрез намаляване на вноските по задължителната частна пенсионна схема.
 
Правителството одобри увеличаване на всички заплати в държавния сектор с 25 процента, а също така планира да увеличи и минималната заплата от следващата година, както и пенсиите.
 
Опозиционната Национално-либерална партия заяви, че възнамерява да внесе вот на недоверие срещу правителството на Социалдемократическата партия и Алианса на либералите и демократите заради мерките, които нарече "геноцид срещу румънската икономика".
 
На фона на създалата се несигурност румънската лея се обезцени до 4.6198 леи/евро днес, което е най-ниското ниво за последните пет години, отбелязва Медиафакс, цитирана от БТА. 
Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?