Социалните партньори и чужди бизнес камари се обявиха против данък “Вредни храни“

Социалните партньори и чужди бизнес камари се обявиха против данък “Вредни храни“

Работодателите и синдикатите се обявиха твърдо против въвеждането на данък “Обществено здраве“ на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество в четвъртък.

Според работодателските организации този данък няма да постигне очакваният ефект хората да се хранят по-здравословно, а ще увеличи сивата икономика и безработицата, ще се влошат условията за бизнес и няма да се спази един от най-важните ангажименти на управляващата коалиция - да се запази сегашната данъчна система.

Синдикатите също са против данъка, тъй като се опасяват от загубата на работни места и от поскъпването на храните, което ще ги направи недостъпни за най-бедните.

“Голяма част от населението на страната се храни нездравословно не поради желание да се храни така, а поради невъзможност да ползва качествени храни“, заяви президентът на КТ “Подкрепа“ Димитър Манолов.
Той посочи като проблем и това, че страната ни не стимулира производителите на здравословни и качествени храни и не използва механизми като намаляване на ДДС върху определени храни, за да увеличи покупателната способност.

Според социалните партньори страни с по-висок жизнен стандарт са се опитали да въведат данъка, но заради тежките ефекти са се отказали.

"Д-р Москов, не вярвам лимонадата да е убила някого, но вие ще убиете малкия и среден бизнес с този налог", заяви председателят на Асоциацията на производителите на безалкохолните напитки Жана Величкова. Синдикатите я подкрепиха. "Ако искам да изям баница и нямам пари да си я купя, ще помоля баба да ми я направи и пак ще я изям", заяви Манолов.

Здравният министър Петър Москов от своя страна успокои, че след въвеждането на такъв данък в Унгария са били загубени само 900 работни места за една година и след това постепенно са били възстановени.

Междувременно четири чужи търговски камари също се обявиха срещу данъка в четвъртък.

Американската търговска камара в България, Германо-българската индустриално-търговска камара, Българо-швейцарската търговска камара и Гръцкият бизнес съвет в България се обединиха в подкрепа на бизнеса срещу въвеждането на данък "обществено здраве".

Четирите организации заявяват безпокойството си от намерението на Москов да да въведе подобна мярка, която ще доведе до срив в индустриите, които заедно със съпътстващите ги бизнеси осигуряват трайна трудова заетост на хиляди в сектора "Храни и напитки".

Според становище на четирите търговски камари предлаганото въвеждане на данък "обществено здраве" няма пряка връзка със здравословното хранене и промяната на хранителните и двигателни навици на българското население.

“Готвените законодателни промени ще засегнат най-рисковата група в обществото - хората, за които разходите за храна и напитки представляват над 50 на сто от разполагаемия доход и са най-чувствителни към цените на продукти в ниския ценови сегмент“, се казва в становището.

"Ще бъде ограничен свободният информиран избор на потребителите и те ще бъдат насочени административно към едни продукти за сметка на други, което е против нормалната пазарна логика", заявяват още чуждестранните камари.

“Търговските камари в България призовават правителството да обмисли страничните въздействия от по-високото облагане, защото то ще разшири сивата икономика и ще увеличи разходите по прилагане и съобразяване с новите данъци“, се казва още в становището.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?