Социалните партньори поискаха оставката на шефа и управата на БНБ

Иван Искров. Сн. БГНЕС

Заради това, че БНБ трети месец не представя план за оздравяване на затворените "Корпоративна търговска банка" (КТБ) и дъщерната ѝ банка "Виктория" и защото Централната банка иска продажбата на кредитите на банка "Виктория", представителните организации на социалните партньори в Националния съвет за тристранно сътрудничество поискаха оставката на шефа на БНБ Иван Искров и на управителния съвет на банковия регулатор.

Трите бизнес и двете синдикални организации отново заявяват в писмо до БНБ, че Централната банка грубо погазва Закона за кредитните институции (ЗКИ) чрез продажбата на кредитния портфейл на банка "Виктория", към който интерес вече проявиха 15 банка. Според БНБ това е единственият начин за осигуряване на ликвидни средства в ТБ "Виктория4, но според социалните партньори процедурата не е оздравителна, а ликвидационна.

"Кредитите са активи, които се осребряват само при несъстоятелност, т.е. подобна процедура може да се прилага само в рамките на производство по несъстоятелност, след евентуалното отнемане на лиценза на банката", посочват организациите в писмото.

"Налице е видимо нежелание на БНБ да изпълнява своите функции и задължения по законите, според които носи отговорност за надзора върху банките и поддържането на стабилността на банковата система и защита интересите на вложителите. Ноторно известно е, че при възникнал проблем в някоя от банките, БНБ трябва да изготви план за нейното преструктуриране и решаване на проблема. Вече трети месец БНБ не може и не установява, нито съобщава какво е действителното състояние на КТБ и какво е нужно да се направи за нейното отваряне", пишат социалните партньори

Според тях е не приемливо предложението на БНБ за приемане на специален закон и опитът за прехвърляне на отговорността от БНБ на парламента и правителството. "Решаването на проблема за сметка на данъкоплатците със средства от бюджета е последната стъпка, след като са направени всички други опити за спасяване на банката. Затова първо трябва да се търсят пазарни методи за решаване на проблема, в т.ч. и намиране на подходящи инвеститори, ако досегашните акционери не могат да осигурят достатъчно средства за стабилизиране на банката", смятат още от Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българската стопанска камара, Конфедерация на работодателите и индустриалците в България, КНСБ и КТ "Подкрепа“.

Те обвиниха БНБ, че от самото начало е заела конфронтационна линия на действия на фона на тяхната готовност да съдействат за решаване на проблема с КТБ и "Виктория".

"Виждайки, че сме изчерпали всички възможни цивилизовани и коректни средства, с които да подсещаме ръководството на БНБ, че трябва да изпълнява отговорностите си и да бъде пример в съблюдаването на законовите норми и отчитайки всичко изброено по-горе, ние, представителните организации на работодателите и на работниците и служителите (синдикатите) в България искаме незабавното подаване на оставките на Управителния съвет на БНБ и особено на гуверньора на Банката – г-н Иван Искров", посочват организациите.

Те допълват, че още с формирането на новото Народно събрание ще поискат отстраняването на Искров и управата на БНБ.

Първата политическа сила ГЕРБ, която всъщност потвърди втория мандат на Искров начело на Централната банка, вече обяви, че е за неговото отстраняване, а от БСП заявиха, че подкрепят махането на цялата управа на БНБ.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес