Социалните партньори поискаха затвор за скритите заплати

Социалните партньори поискаха затвор за скритите заплати

Скриването на реалните заплати от работодатели и работници да се криминализира. Около това становище се обединиха социалните партньори след среща в понеделник по проблемите и перспективите на сегашната пенсионна система.  

Работодателите често прибягват до плащане от “черни каси”, за да дължат по-малко социални и здравни осигуровки. На работниците също им е изгодно, понеже получават по-голямо възнаграждение с по-ниски удръжки.

Така остават по-ниски и постъпленията от социални осигуровки в Националния осигурителен институт (НОИ), откъдето се изплащат сегашните пенсии.

На дебата, който продължи повече от четири часа, присъстваха почти всички ръководители на Министерството на труда и социалната политика досега, представители на работодателите и синдикатите.

По думите на Масларова в момента 40% от реалните доходи у нас се укриват. Сега за некоректните работодатели има само административни наказания.

Социалният министър ще разпореди на Главната инспекция по труда специална тематична проверка, която да установи колко фирми в действителност плащат от “черна” каса и така на практика стават част от сивата икономика.

Ще бъдат предприети комплекс от мерки – ще бъде засилен контролът и санкциите, предвиждаме и законодателни промени, коментира Масларова.

Синдикатите и работодателите също настояват да се потърси отговорност, когато осигуряването става върху по-ниски от реалните заплати.

Според председателя на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев отговорни трябва да са и работодателят, и работникът, но не в еднаква степен. До месец от БСК ще подготвят и предложение за законова промяна, което да урежда този въпрос. Данев обаче не пожела да отговори дали то се отнася до Наказателния кодекс.

Така реалните доходи, които хората получават, ще излязат на светло, обясни той, като уточни, че в момента държавата не си върши добре работата, защото голямата част от осигуровките не постъпват в бюджета на НОИ.

И синдикатите са на мнение, че осигуряването върху по-ниските възнаграждения също трябва да се наказва, включително със затвор. Трябва да има солидарност по отношение на реалните доходи, както от  работодателите, така и от работниците, каза председателят на КНСБ Желязко Христов. Според него отговорността трябва да е поделена между двете страни.

Според други експерти обаче реалните доходи ще излязат на светло чрез повишаване на минималните осигурителни прагове.

Увеличаването на пенсионната възраст да се решава на референдум

Според КНСБ дали и с колко да се увеличи пенсионната възраст трябва да се реши на референдум. Желязко Христов смята, че това е особено важно решение, за което трябва да се чуе мнението на хората. По думите на Масларова засега въпросът дали мъжете и жените да се пенсионират на 68 години не е обсъждан. Според нея преди да се вземе подобно решение, предложенията трябва сериозно да се обсъдят.

По-рано през деня бившият министър от кабинета на Иван Костов Иван Нейков заяви пред БНР, че възрастта за пенсиониране за мъжете и жените трябва да се изравни и да стане 65 години. Според него това е неизбежно.

В момента мъжете излизат в пенсия на 63 години, а жените на 59 години, но само ако са събрали необходимият брой точки, които се определят от стажа и възрастта.

Държавните служители ще поемат вноските си?

По време на дебата е бил обсъждан и проблемът за социалното осигуряване на държавните служители, магистратите, полицаите и военните. Сега техните вноски – социални и здравни, се поемат изцяло от държавата. По данни на НОИ в тази категория влизат около 110 хил. души.

Божидар Данев отбеляза, че това струва на държавата около 1 млрд. лева, които тя дава на НОИ чрез субсидия.

По думите му от следващата година държавните служители трябва да плащат от джоба си своята част от осигуровките.

Управляващите обаче не искат да рискуват с такъв непопулярен ход, все пак това засяга както съдиите, така и полицаите. Масларова призна, че проблемът е обсъждан по време на срещата, но крайното решение трябва да се вземе след широка обществена дискусия.

На срещата е бил обсъден и друг особено важен въпрос – осъвременяването на старите пенсии.

Засега обаче консенсус по този въпрос няма. Според бившия социален министър в правителството на НДСВ Христина Христова старите пенсии трябва да се преизчислят поетапно, а според Димитър Манолов, член на Надзорния съвет на НОИ, това трябва да стане наведнъж.

Не може да актуализираме старите пенсии изведнъж, защото трябват много средства. Това ще стане поетапно, а как ще го направим, ще мислим най-рано от догодина, обясни Масларова.

Споделяне

Още от България