Социалните партньори притеснени от готвените промени в управлението на НЗОК

Социалните партньори притеснени от готвените промени в управлението на НЗОК

От Българската търговско-промишлена палата (БТПП) се обявиха против предложения от управляващата коалиция и вече приет на първо четене в парламента нов модел на управление на здравната каса, който на пръв поглед дава повече "прозрачност", а на практика осигурява на държавата необходимото мнозинство за вземане на всякакви решения, засягащи бюджета и ръководството на НЗОК.

От Коалиция за България предложиха връщане на модела, който действаше до 2010 г., при който касата се ръководи от управителен съвет, а в него членовете от страна на държавата са петима от общо девет, а не четирима, както е сега в надзорния съвет.

От палатата предупреждават, че така определеното съотношение на броя на представителите на държавата и на социалните партньори в органите на управление на касата "нарушава паритета на участие на държавата и на работодателските и синдикалните организации в решаването на стратегически въпроси", при което правителствената квота ще има "решаваща тежест при вземане на решения от органите на управление на касата".

 

БТПП вижда също заплаха от кадрова чистка в предложеното преминаване на служителите на НЗОК от служебно към трудово правоотношение – т.е. те да не бъдат вече държавни служители и да подпишат договори по Кодекса на труда. Според палатата, е необходимо в променения текст на Закона за здравното осигуряване "изрично да се гарантира, че след предвиденото прекратяване на служебните им отношения със същите служители задължително ще се сключи трудов договор". В противен случай се създават основателни съмнения, че новата законова разпоредба може да бъде използвана за произволно отстраняване от длъжност на служители, допълват още от БТПП.

Още от България

Защо Слави Трифонов не успя да регистрира партията си?