Социалните партньори ще се произнасят по 12 теми, свързани с жизненото равнище

Националният съвет за тристранно сътрудничество определи окончателно темите, свързани с жизненото равнище, по които синдикати и работодатели задължително ще дават становището си.

Досега обхватът на жизненото равнище включваше въпроси, свързани с трудовите и служебни осигурителни правоотношения, социалното подпомагане и социалните услуги, бюджета, пазара на труда, данъчната политика и борбата с бедността. Днес бяха включени и въпроси по регулирането на държавните цени, образованието, здравеопазването, демографската политика, границата на бедност, регионалната политика и околната среда, с което темите стават общо 12.

Вицепремиерът Николай Василев информира, че списъкът с темите ще бъде предоставен на председателя на Народното събрание, на председателите на парламентарни комисии и на парламентарни групи. По този начин, когато в парламента се обсъждат закони, внесени от депутати и те влизат в обхвата на жизненото равнище, ще се изисква и становище от тристранния съвет, който до момента обсъждаше само актове на правителството.

Социалните партньори одобриха и промени в наредбата за отпуските и почивните дни. При прилагане на извънреден труд, работниците ще се компенсират с почивен ден в следващите 5 работни дни. Предстои изработване на механизъм за изплащане на извънредния труд.

Ще бъде въведено и удостоверение, в което ще се отбелязва ползвания родителски неплатен отпуск от майката и от бащата. Документът ще се предоставя на работодателя всеки път при поискване на част от отпуска. Неплатеният родителски отпуск е в размер на по шест месеца за всеки родител и може да се ползва между втората и осмата година на детето.

Споделяне

Още от България