Социалните работници ще получат 15% увеличение на заплатите

Бюджетът на БНТ за догодина е близо 71 млн. лв.

Снимка: БГНЕС

Социалните работници, които миналата седмица излязоха на протест с искане за 40% ръст на заплатите, ще получат увеличение от 15% от 1 януари 2020 г.

Това решиха окончателно депутатите с приемането на бюджета на социалното министерство за догодина.

Първоначално се предвиждаше ръстът на заплатите в Агенцията за социално подпомагане да бъде равно на средното за държавната администрация – 10%. Заради протестите на работещите бившият социален министър Бисер Петков успя да убеди депутатите да покачат увеличението до 15%, което изисква допълнителни 5 млн. лв. Те обаче ще бъдат прехвърлени от друго перо в бюджета на социалното министерство. Неформално се твърди, че именно допълнителният разход, който не е бил договорен с финансовия министър Владислав Горанов, е в основата на подадената оставка на Петков, който бе сменен с Деница Сачева.

Дора Янкова от БСП, която внесе предложението за увеличение на парите на социалните работници, поясни, че промяната касае около 4700 души. По думите ѝ средната заплата за начинаещ в тази сфера е малко над минималната заплата.

Светлана Ангелова, заместник-председател на парламентарната социална комисия от ПГ на ГЕРБ, заяви, че ГЕРБ ще подкрепят това предложение.

"Колегите социални работници и работещите близо 4 700 заслужават по-високо увеличение на заплатите от 1 януари 2020 г. от предвиденото десетпроцентно увеличение в бюджетната сфера", каза Ангелова и уточни, че става въпрос за пет милиона лева, които ще намерят място във фонд работна заплата от вътрешно преструктуриране на бюджета на МТСП.

Ангелова посочи, че това е един реверанс към тази тежка и изключително отговорна професия и изтъкна, че по този начин ще могат да мотивират тези хора да работят както и досега със сърце и душа в тази изключително тежка и отговорна професия.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова отбеляза, че се случва нещо, което рядко са виждали в тази зала. "Аз искам да поздравя управляващите от ГЕРБ и "Обединените патриоти" за това, че проявиха разум и подкрепят предложението на "БСП за България", обърна се Нинова към мнозинството. Предложението бе гласувано единодушно със 199 гласа "за".

Депутатите гласуваха и допълнителни пари за заплати в земеделското министерство. Средствата бяха завишени с допълнителни 10 млн. лв. - от 118 млн. лв. на 128 млн. лв.

От БСП и ДПС обърнаха внимание, че БАБХ, Изпълнителната агенция "Борба с градушките", Селскостопанската академия и "Напоителни системи" са хронично недофинансирани, което е опасно.

Затова от ДПС поискаха 20 млн. лева увеличение на бюджета на земеделското министерство, по-специално - 15 млн. за увеличаване на заплатите в сектора, за да има 15-процентно увеличение на възнагражденията, 3 млн. - за Селскостопанска академия, и 2 млн. лева - за "Напоителни системи", но предложението не беше прието. От левицата пък настояваха за 25 млн. лева повече, в това число - и за увеличение на фонд "Работна заплата", но предложението също не намери подкрепа в пленарната зала.

Светла Бъчварова от левицата отбеляза, че преди ден заетите в БАБХ са протестирали, тъй като средната заплата в агенцията е 860 лева и тя не е променяна с години. Не по-леко е положението в Изпълнителната агенция "Борба с градушките", реформа там няма, средната работна заплата е 608 лева, посочи тя. Бъчварова благодари за подкрепеното предложение на ГЕРБ за увеличение на средствата за работни заплати от 118 на 128 млн. лева, но отбеляза, че въпросът с дисбалансите в министерството няма да се реши. По думите ѝ това е рутинно увеличение на заплатите с 10 процента, което е във всички сектори на икономиката.

По думите на Бюрхан Абазов от ДПС не може в 21-ви век един ветеринарен лекар да е със заплата от 800-900 лева и да му се възлагат ангажименти да се грижи всички български граждани да получават безопасна храна.

Депутатите одобриха и бюджетите на обществените медии БНР, БНТ и БТА.

Според разчетите през 2020 г. Българска телеграфна агенция ще получи 5 811 400 лв. Българско национално радио - 47 044 900 лв., а Българска национална телевизия 70 907 100 лв.

Депутатите отхвърлиха предложението на народния представител Антон Кутев от "БСП за България" за събиране на такси от гражданите, с които да се издържат радиото и телевизията.
По думите на Кутев "европейската практика не е измислила нищо по-добро от начина на финансиране през Фонд "Радио и телевизия" със съответните такси, които би трябвало да се събират". По думите му финансирането през фонда е единственият начин, по който БНТ и БНР няма да зависят пряко от министъра на финансите. "Опасността от пряко политическо въздействие рязко намалява, ако финансирането на тези институции минава през Фонд "Радио и телевизия", каза Кутев.

Според депутата липсата на фонд е нарушение на законите на държавата и води до перманентна обвързаност с изпълнителната власт на обществените медии, както финансова, така и редакционна. Кутев бе категоричен, че това е едно от главните неща, които ни поставя на 111-то място по свобода на словото.

Депутатите продължават обсъждането на държавния бюджет за догодина на второ четене.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?