Социалният министър е бил за падане тавана на пенсиите, но одобрява и вдигането му

Бисер Петков

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков е бил за отпадане тавана на новоотпуснатите пенсии с оглед превидимостта на системата, но одобрява и предложението той да бъде повишен от 910 на 1200 лева.

По думите му предложението за таван от 1200 лв. на всички пенсии е добро и позволява голяма част от пенсионерите, чиито пенсии сега са ограничени, да получават действителните им размери.

Петков, който не беше част от вчерашната среща при премиера, след която финансовият министър Владислав Горанов съобщи договорките със синдикатите относно пенсиите, заяви в петък че е бил част от разговорите преди и след това.

Попитан защо не е присъствал на тази среща социалният министър заяви, че не е бил поканен и допълни, че по същото време е имал други ангажименти. "Не мога да коментирам този въпрос. Това е била преценката. Аз бях част от разговорите по темата преди това, след това", посочи той. 

Бисер Петков каза, че с оглед предвидимостта на системата в разговори той е застъпвал виждането за отпадане на тавана на пенсиите, но допълни, че въпросът се решава комплексно, има своите финансови измерения, в решаването му участват и социалните партньори. 

На срещата преди ден беше договорено максималният осигурителен доход да бъде повишен от сегашните 2600 лева на 3000 лева, таванът на пенсиите да е 40% от него и да стане 1200 лева, а парите за енергийни помощи за бедните през новия отоплителен сезон да бъдат увеличени с 50%.

Петков обясни, че от една страна увеличаването на максималния осигурителен доход ще осигури допълнителни приходи в бюджета на Държавното обществено осигуряване ДОО, от друга - ще има ефект и върху разходите доколкото част от плащанията са свързани с максималния осигурителен доход (пенсиите с максимален размер и краткосрочно обезщетение).

"Винаги предпазливо се подхожда към тази мярка, поради този двояк ефект, но вчера на тази среща е договорено да се извърши тази стъпка. С нея имаме чувствително повишаване на тавана на пенсиите от 1 юли следващата година от 910 лв. на 1200 лв., което ще позволи на повече от две трети от пенсионерите, които са ограничени сега от тавана, да получат изчисления размер на пенсиите", каза Петков. Преди това се прдвиждаше таванът за новоотпуснатите пенсии да отпадне, а за старите да се повиши до 1040 лева.

Вдигането на максималния осигурителен доход обаче не се подкрепя от бизнеса, тъй като е свързано с допълнителни разходи, тъй като осигурителните вноски се поделят в съотношение 60:40 между работодателя и служителя.

Председателят на социалната парламентарна комисия Хасан Адемов от ДПС определи предложението на правителството за увеличаването на тавана на пенсиите, а не отпадането му като страхлив и предпазлив ход. 

“За съжаление сега позицията е променена. Аз отдавам това на притесненията на управляващите от ГЕРБ. Ще се получи една огромна ножица между минималната пенсия и максималния размер на пенсиите, а в година, в която предстоят два избора, управляващите са доказали, че трудно вземат непопулярни мерки. По-скоро страхлив и предпазлив ход, отколкото уместен ход. Е, какво казваме на тези, които са си отложили пенсионирането на базата на законови текстове. На тях им казваме, че политически аргументи надделяват над експертните аргументи“, коментира Адемов.

Той уточни, че намерението за увеличаване на тавана на пенсиите в размер на 1200 лева се отнася за 65 хиляди души и не е най-важната дискусия. Той съобщи, че ДПС ще настоява за промяна на срока за преизчисляване на пенсиите:

“Сериозно обсъждаме идеята с преизчисляването на пенсиите, вместо от първи юли да бъде от първи април, за да може всички пенсионери да получат едно преизчисляване, което да покрие увеличаването на цените от началото на тази година“, допълни още той.

Адемов коментира още, че е по-добре да отпадне максималният осигурителен доход, отколкото да се увеличава, след като искането е хората да се осигуряват на реалните си доходи.

Споделяне

Още по темата

Още от България