Социалният министър обеща да се разплати с протестиращи търговци

Представители на 20 фирми за помощни средства и медицински изделия се събраха в понеделник на протест пред социалното министерство заради неизплатени към тях суми от пет месеца насам. Министерството дължи на фирмите 12 млн. лева.

Социалният министър Тотю Младенов, който прие протестиращите, обеща още от вторник да започне изплащането на дължимите суми.

"Надявам се до края на годината да изплатим всички забавени плащания”, каза министърът. Той се извини на представителите на фирмите и помоли за разбиране от тяхна страна.

"Ситуацията в министерството е много тежка. Ние имаме да разплащаме около 140 милиона лева до края на тази година, но има неща, които не зависят от нас", каза Младенов.

Досега на фирмите са дадени 7 милиона лева, като за изплащане остават още 12 милиона лева. Младенов напомни, че за първите шест месеца на годината са били изразходени 87.5% от бюджета на социалното министерство, който е предвиден за такъв род разходи.

Последвалите проверки откриха източване с милиони левове на бюджета за помощни средства като инвалидни колички, слухови апарати, ортопедични стелки и др.

Тогава стана ясно, че в много случаи са били изписвани помощи средства на хора, които нямат нужда от тях и дори не са били прегледани, а от това се е облагодетелствала стройна система от членове на лекарски комисии и фирми на техни родственици.

От министерството съобщиха в понеделник, че след Нова година предстоят промени в реда на отпускането на тези изделия. Министърът покани представители на фирмите да се включат в готвените корекции.

Споделяне

Още от България