Социалният министър обеща дискусия за местенето на Агенцията за закрила на детето

Не е започнала дискусия за преместването на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) към Министерството на младежта и спорта и такова решение не може да бъде взето без Обществения съвет към Министерството на труда и социалната политика.

Това заяви в петък на заседание на Обществения съвет министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов. “Без сериозна дискусия няма да бъде взето каквото и да е решение“, допълни той.

 

Преди дни неправителствени организации се обявиха против идеята за прехвърлянето на агенцията в Министерството на младежта и спорта.

 

Изпълнителният директор на сдружение "Национална мрежа за децата" Георги Богданов отново настоя ДАЗД, която сега е към Министерския съвет, а реално се ръководи от социалния министър, да стане надведомствен орган.

 

“Ако агенцията не стане независим орган, каквито са препоръките на международните институции, то тогава трябва да имаме омбудсман на детето“, заяви Богданов.

 

Той предложи да се сформират групи за разработване на мерки за социални жилища. По думите му средствата в процеса на деинституционализация се разпределят неравномерно, а трябва да остават за политики за децата.

 

“Училищата в страната не могат да се възползват от закрила на децата, топката се прехвърля между различни ведомства“, коментира още Богданов.

 

Той обърна внимание и на това, че се ощетяват трето и четвърто дете в семейството при предоставянето на помощи.

Споделяне

Още по темата

Още от България