Социалният министър обяви увеличение на пенсиите догодина

Социалният министър обяви увеличение на пенсиите догодина
Социалният министър Тотю Младенов обяви в понеделник, че догодина ще има увеличение на пенсиите. Той не пожела да уточни дали това ще стане от началото или от средата на годината, нито с колко ще се увеличат пенсиите. Очакването на министъра за увеличение на пенсиите в изборната 2011 година е базирано на прогнозите, че икономиката тръгва нагоре, но конкретни разчети не са правени. Това ще стане при съставянето на бюджета за 2011 година наесен.

Тогава в парламента ще влязат и предложенията за законови промени, свързани с пенсионната реформа, за да може те да бъдат обвързани с гласуванията на бюджета на НОИ и държавния бюджет. Затова в следващия месец предстоят поредица от обществени обсъждания на предлаганите промени, така че законопроектите да минат през Министерския съвет и внесени в Народното събрание непосредствено преди депутатската ваканция.

В последния си вариант предложенията предвиждат от 1 юли 2011 година осигурителният стаж да се увеличи от 34 на 37 години за жените и от 37 на 40 години за мъжете. След консултации със социалните партньори е възприето, че няма да има изравняване на стажа за мъжете и жените на по-късен етап. Има и опция за пенсиониране при недостигащи до три години стаж, но навършени години за пенсия, които сега са 60 за жените и 63 за мъжете и не се предвижда да бъдат увеличавани. В този случай за всяка година от липсващия стаж размерът на пенсията ще се намалява с 2.4%. За хората, които продължават да работят и след като имат нужния стаж за пенсия, се предвижда добавка от 3% за всяка прослужена година.

Управителят на НОИ Христина Митрева заяви, че България е пета по застаряване на населението в света със средна възраст 43 години. След 20-30 години средната възраст на населението ще е вече 47 години, като през 2040 година хората на възраст над 65 години ще са 45% от населението.

Митрева и Младенов бяха единодушни, че заради тези перспективи пенсионната реформа е наложителна. Сега 60% от разходите за пенсии са от държавния бюджет, т.е. от данъци, а не от осигуровки. Разчетите на НОИ сочат, че ако държавата спре трансфера си от 12% върху сбора от осигурителните доходи на всички осигурени, пенсиите ще трябва да бъдат намалени с една трета. Митрева коментира, че с промените броят на новите пенсионери ще бъде намален.

Комбинацията от мерки, която освен повишаване на стажа включва ограничаване на ранното пенсиониране, затягане на режима за отпускане на инвалидните пенсии, стимули за осигуряване в частни пенсионни фондове и други, трябва да донесе в далечна перспектива между 65% и 75% заместващ доход.

Все още не е решено каква политика по отношение на осигурителните вноски ще бъде следвана. Синдикатите настояват да се върви към плавното им повишение, а работодателите са за замразяването им по време на криза и последващо намаление. Митрева коментира, че крайното решение ще бъде взето в резултат на диалог със социалните партньори.

Петър Ганев от Института за пазарна икономика коментира, че няма как да се направи пенсионна реформа без структурна промяна. “Нормално е държавата да помага, но най-нормално е човек сам да пести за пенсията си“, коментира той. “Винаги ще има неработили или недостатъчно осигурили се за пенсия, но затова има социални и солидарни принципи“, коментира той. Според него хората трябва да имат избор колко да внасят и кога да се пенсионират.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?