Социалният министър отчете спад на сивата икономика със 7% за две години

Сн. БГНЕС

През последните две години нивото на сивата икономика у нас е намаляло със 7 пункта, отчете в понеделник социалният министър Тотю Младенов по време на конференция, посветена на бизнес средата. Той съобщи, че броят на работещите без трудови договори за 2011 година спрямо 2008 година е намалял с 57%.

Младенов изтъкна ролята на минималните осигурителни прагове в осветляването на икономиката и посочи, че за 70 на сто от икономическите дейности в страната бизнесът и синдикатите по браншове са се договорили. Според него така от една страна се помага на работниците и служителите, а от друга - на бизнеса да се справи с нелоялната конкуренция в даден бранш.

Тази теза на Младенов обаче е в противоречие с мнението на част от работодателските организации. В края на лятото от БСК изразиха опасение, че в някои браншове договорените прагове са достижими само за няколко по-големи фирми, докато останалите предприятия биха били затруднени от тях. От Асоциацията на индустриалния капитал пък са против договарянето на минимални осигурителни прагове въобще, защото те легализират границата на сивия сектор. Според организацията с минималните прагове се определя една сума, върху която е законно да се плащат осигуровки и оттам нататък никой не се занимава с плащането на друга сума отгоре в плик.

Младенов коментира още, че все повече стават компаниите в България, които инвестират в подобряване на условията на труд и квалификацията на работниците си, по-добри социални политики за тях и техните семейства, в екология и в местните общности.

“Нараства броят на компаниите, които развиват добрата социална отговорност и ние сме тези, които трябва да насърчим всички да следват тези добри примери“, каза Младенов.

“Бизнесът е този, който може да прави най-добрата социална политика, държавата е тази, която трябва да създаде условията за това, посочи министърът. С помощта на европейските програми искаме да подпомогнем бизнеса да бъде по-конкурентоспособен, да има по-добра производителност на труда и хората да получават по-добри доходи“, добави той.

“За последните три години над 700 хиляди души в страната са се възползвали от възможностите за обучение, допълнителна квалификация и политиките на министерството, реализирани с помощта на Европейския социален фонд“, каза още социалният министър. Той допълни, че се увеличават и фирмите, които заявяват свободни работни места за млади хора.

Споделяне

Още от България