Социалният министър: Повишаване на майчинските няма да увеличи раждаемостта

Колкото и да се повишат надбавките за майчинство, това няма да доведе до ръст на раждаемостта. Това заяви в интервю пред "Дарик" вицепремиерът и министър на труда и социалната политика в служебния кабинет Деяна Костадинова.

По думите ѝ сумите у нас са много ниски, но се получават за изключително дълго време, а две години откъсване от пазара на труда не е добър вариант. Костадинова бе категорична, че служебното правителство няма да прави рискови е ходове, какъвото изтегляне на заем.

Пенсиите ще бъдат увеличени от 1 април със заложеното в бюджета, коментира още министърът. Повишаването ще бъде средно с 9,3%, а в момента се работи по уточняване на най-уязвимите групи в обществото. За подпомагането на тези социални слоеве има резерви, но с колко и за кои точно ще се разбере следващата седмица, уточни Костадинова. Пари могат да бъдат взети от текущите бюджети на министерства, но това няма да стане със съкращения, а например с премахване на планови харчове.

Пари от предвидените за бизнеса също няма да се отнемат, категорична беше тя. Средствата са нужни, за да се създават работни места.

Според вицепремиера е трудно да се запълнят свободните работни места с младежите, които завършват образованието си. Като причина посочи разминаването между нуждите на пазара на труда и част от специалистите, които излизат от висшите учебни заведения. „При липса на икономика, каквито и кадри да предлагаме на пазара, те няма къде да се реализират”, коментира Костадинова и допълни, че има и сектори, в които има дефицит на кадри - ИТ браншът.

Споделяне

Още от България