Социалният министър се надява протестите на майките да спрат след приемането на законите

Бисер Петков не очаква трусове в управлението на страната

Социалният министър се надява протестите на майките да спрат след приемането на законите

Надявам се протестите да приключат, след като се приеме законодателството, насочено към хората с увреждания. Това заяви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков пред бТВ.  Той допълни, че не очаква трусове в управлението.

"Миналата седмица социалната комисия подкрепи единодушно проекта на Закон за хората с увреждания. Предстои на второ четене разглеждането на законопроекта за Закона за личната помощ. Готов е за разглеждане от правителството и Законът за социалните услуги", каза Петков.

Той коментира, че е приел оставката на вицепремиера Валери Симеонов, като морален акт.

"Това беше настояването, това беше общественото очакване и то получи отговор. Това е личен акт, не бих могъл да коментирам момента, в който  е изразен. Не очаквам трусове в управлението. След заседанието на малката коалиция днес, ще има яснота как ще се процедира оттук насетне – кога ще се разглежда оставката в Народното събрание, каква ще бъде съдбата на вицепремиерския пост", каза Петков.

Той уточни, че председател на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания ще остане министърът на социалната политика, въпреки подадената оставка.

Бисер Петков коментира и разцеплението в редиците на майките на деца с увреждания.

"Реформи ще има, когато бъдат приети законите, за които говорим. Те ще направят реформата, когато действат в пакет. Реформата започна отзад напред. Знаете каква беше ситуацията и натискът. Този протест е от много години, обстановката беше тежка и агресивна за работа. Нормално е в такава ситуация продуктът да не е съвършен", каза Петков.

Министърът на труда и социалната политика заяви, че никога всички пенсионери не са получавали коледни надбавки. Те винаги са била насочени към тези с по-ниски пенсии и винаги съ били обвързана с линията на бедност, каза социалният министър.

Българското законодателство е щедро на отпуски, свързани с майчинството, заяви Петков.

"Ние сме държавата, която има най-дългия отпуск за майчинство в ЕС. Постави се въпроса дали в сегашната конюнктура и острият недостиг на работна сила на пазара на труда, трябва да е толкова дълга продължителността. Позицията на правителството е, че би трябвало да се насърчават майките да се връщат по-бързо на пазара на труда. Това вече се прави. От 1 юни 2017 г. има възможност, ако се върнеш на работа, да получаваш 50% от обезщетението. Това като мярка работи. Броят на жените, които се връщат на работа се увеличава", каза социалният министър.

Той допълни, че ако парите за майчинство през втората година се увеличат, жените няма да бъдат насърчени да се върнат по-рано на работа.

Споделяне

Още от България