Социалният министър: Ще има ръст на минималната заплата от догодина

Възможна е колизия с БСП за военните – Хасан Адемов с резерви за облекченото им пенсиониране

Хасан Адемов

Има шанс минималната работна заплата да бъде повишена на 340 лв. от началото на следващата година, обяви социалният министър Хасан Адемов в понеделник.

Обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2-годишна възраст вероятно също ще бъде увеличено до 340 лв., каквото беше настояването на синдикатите.

Министърът обаче си остави отворена врата за промени, отбелязвайки, че преди да бъде приключено оформянето на бюджета, не е коректно отделни елементи от него да бъдат обявявани.

Според представителите на бизнеса обаче тепърва предстои да се води дебат както за размера на увеличението, така и за датата, от която ще бъде въведено.

Проблемът с увеличението на заплатите не е само проблем за българските работодатели, а и за националния бюджет и за бюджета на Държавното обществено осигуряване, смята зам.-председателят на Българската стопанска камара (БСК) Димитър Бранков. По думите му няма как да се увеличава минималното възнаграждение и да не се коригира минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст, която засяга над 250 хил. души.

Във връзка с предложението на КНСБ до 2015 година минималната заплата да достигне 50 на сто от средната, той коментира, че тази пропорция е над 40 процента едва в 3-4 държави.

Това предложение трябва да бъде съпроводено с детайлна оценка за въздействието на всички последващи ефекти, отбеляза Бранков. Според проучвания на камарата в административни области, където има високо съотношение на минимална към средната работна заплата, има и най-високи нива на безработица.

На въпрос дали минималната работна заплата трябва да бъде регионална, зам.-председателят на БСК каза, че България е твърде малка страна с малка икономика, за да си позволи да въведе тази система. В Индия има над 1200 ставки за минимална работна заплата, но там става въпрос за много по-различна и мащабна икономика, обясни той и припомни, че приемането на различни ставки по икономически сектори в момента е възможно през колективно договаряне в рамките на бранша, но само за предприятия и фирми, които са представени в браншовите организации.

Предложението за повишаване на минималното трудово възнаграждение, както и другите мерки, които синдикатите предлагат, предстои да бъдат разгледани в ресорната комисия на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Нищо още не е сигурно и за пенсионерите

Въпросът за т. нар. швейцарско правило при актуализирането на пенсиите вече е "дефинитивно решен, защото е принципен", заяви Хасан Адемов.

Според правилото от 1 юли 2014 всяка година ще има планово осъвременяване на пенсиите с 50 процента от ръста на осигурителния доход и 50 процента от инфлацията.

Процентът на това повишение ще бъде уточнен, когато към февруари 2014 година има окончателни резултати за ръста на осигурителния доход и инфлацията, обясни министърът, но подчерта, че при всички положения увеличението няма да е толкова голямо, колкото са очакванията, тъй като инфлацията е ниска.

Министерството на труда и социалната политика излезе с предложение 2014-та година да бъде година на "пенсионна ваканция", през която хората да имат възможност да се пенсионират по условията, които остават в сила до 31 декември т.г.

Това решение засяга около 13 600 души. Освен това, от 1 януари е предвидено да падне и таванът за пенсиите на новопенсиониращите се около 3 хиляди души, което ще струва на бюджета 12 млн. лв. годишно.

Възможен конфликт с БСП за военните

Социалният министър каза още, че не са взети все още конкретни решения за условията за пенсиониране на военнослужещите. Това обаче е основният предизборен ангажимент на БСП в сектора на отбраната, който се води от едно от партийните лица в правителството – Ангел Найденов.

Найденов неколкократно повтори, че сегашните управляващи смятат да отменят въведеното от ГЕРБ изискване за пенсионна възраст на военните, а миналата седмица група депутати от левицата официално вкараха предложението в парламента.

Той посочи, че е важно да се съобразим с част от предложенията на Европейската комисия, като едно от тях е ограничаване на ранното пенсиониране.

В системата на МВР средната възраст за пенсиониране е 49.7 г. Там най-големият проблем не е дали трябва да има има възраст за пенсиониране или не, защото нещата в осигурителното законодателство в България отдавна са ясни, коментира министър Адемов.

Очевидно е желанието след като придобиеш право на пенсиониране, да имаш доход по граждански договор и това е другият проблем, който трябва да бъде решен в хода на тази бюджетна процедура, допълни той.

Въвеждането на пенсионна възраст за военните стана под натиска на бившия финансов министър Симеон Дянков, за да се облекчи осигурителната система. Сега БСП обаче отново иска военните да се пенсионират само с условие за 27 години стаж, две трети от които трябва да са в системата.

В края на 2012 година бе въведена възраст за придобиване право на пенсия от 52-54 години за младшите и старшите, и съответно за висшите офицерски звания, и 42-44 години за летателния състав, екипажите на подводници, парашутисти и водолази.

Макар да носи скромни икономии, въвеждането на пенсионната възраст за военните е стъпка в правилната посока. Български експерти и специалисти от Световната банка и Европейската комисия многократно са препоръчвали премахване на ранното пенсиониране, но мярката бе наложена без обсъждане и достатъчно мотиви и разчети и срещна сериозна съпротива от страна на военните.

Сега БСП вместо да продължи с неизбежното преразглеждане на облекчените условия за пенсиониране и да завиши изискванията за полицаите, се връща назад и затваря вратата за бъдещи промени в тази посока.

Споделяне

Още от България