Три процента индексация на пенсиите следващата година

Социалният министър ще иска пенсионна възраст и за полицаите

Хасан Адемов не се съобразява с предизборното обещание на БСП да върне ранното пенсиониране на военните

Сн. БГНЕС

Докато БСП обещава премахване на възрастта за военните, социалният министър Хасан Адемов поиска въвеждането на пенсионна възраст и за полицаите, които останаха привилегировани по време на мандата на ГЕРБ.

 

Адемов обяви, че ще предложи да бъде въведено изискване за възраст и при пенсионирането на полицаи, а нормата да бъде запазена за военните въпреки предизборните обещания на левицицата тя да бъде отменена.

 

Освен това Адемов съобщи във вторник, че според разчетите на правителството от 1 юли догодина пенсиите ще бъдат индексирани с около 3 процента.

 

Адемов обясни, че пенсионната възрастта в МВР ще е 52 и 54 години в зависимост от това дали става въпрос за младши или за старши състав, каквито са и условията при военните.

 

От думите му не стана ясно дали мярката е съгласувана в правителството и конкретно с вицепремиера и вътрешен министър Цветлин Йовчев, но се разбра, че самият Адемов има съмнения дали тя ще мин.

 

"Ние сме хората, които ще предложим експертната позиция на консултативния съвет към министъра на труда и социалната политика. Оттам нататък има Министерски съвет, оттам нататък има Народно събрание...", заяви Адемов пред бТВ.

 

Задава се колизия в правителството

 

Решението да бъде въведена пенсионна възраст и за МВР, които в момента се пенсионират само с изискване за 27 години стаж, със сигурност ще предизвика остра съпротива сред полицаите, което ще постави Йовчев в трудната ситуация да тушира недоволството в сектора.

 

При въвеждането на мярката за военнослужещите миналата година, те излязоха на две протестни шествия. От БСП обаче обещаха, че ще я отменят, а военният министър и говорител на левицата Ангел Найденов периодично потвърждава ангажимента и не се знае как би приел евентуален отказ от страна на правителството да се съобрази с него.

 

"Действително ранното пенсиониране е проблем на осигурителната система, защото ако погледнете критиките или препоръките по-скоро към конвергентната програма и към програмата за реформи на България, Европейската комисия точно в тази посока казва, че трябва да се предприемат мерки за ограничаване на ранното пенсиониране", коментира Адемов.

 

Проблемът с ранното пенсиониране е известен отдавна, като едва миналата година бе предприета стъпка напред по отношение на военните.

 

На този фон статистиката на НОИ за миналата година отчете, че над 50% от пенсиониралите се са под 60 години, а близо 15% от новите пенсионери са на възраст до 44 години.

 

"Ако се върнем на определението за пенсии в България, пенсиите са за осигурителен стаж и възраст. Осигурителният риск, който се покрива с парите от пенсии, се нарича старост, а не младост. Старостта се измерва с години и от тази гледна точка трябва да има възраст“, каза социалният министър.

 

Три процента индексация на пенсиите

 

Хасан Адемов посочи още във вторник, че пенсиите ще бъдат индексирани с около 3 процента през юли следващата година.

 

"Надеждата ни е да стигнем и тези 3 процента, защото 1 процент индексация на пенсиите означава милиони. Тези 3 процента означават 120 милиона за бюджета на държавното обществено осигуряване само за 6 месеца", обясни Адемов.

 

"Има една изключително сериозна и бурна дискусия около това какъв да бъде процентът на осъвременяване на пенсиите или по-точно казано индексиране на пенсиите, защото през последните 4 години на практика такова индексиране нямаше, като изключим това, което се случи от 1 април 2013 г. През следващата година ние на практика предвиждаме въвеждането на швейцарското правило, което възстановява принципа, а принципът е да се съобразим с индекса на потребителските цени, т.е. инфлацията, от една страна, 50 процента и 50 процента от ръста на осигурителния доход. Ако успеем да въведем този индекс, съгласно сегашните разчети става въпрос за едно увеличение минимално около 3 процента, но имаше години с този принцип, когато увеличението например през 2009 г. беше 17 процента", коментира Адемов.

 

Социалният министър каза още, че близо 8.1 млрд. лева са заделени само за пенсии и обезщетения за следващата година.

 

"За първи път в бюджета на държавното обществено осигуряване за пенсии са заделени 10 процента, надминава 10 процента от брутния вътрешен продукт, което означава, че 8 милиарда, близо 8 милиарда и сто милиона са заделени само за пенсии и за обезщетения през следващата година... Ако имаме по-голям брутен вътрешен продукт, ако имаме по-голяма заетост, ако имаме по-малък сив сектор, ако имаме повече постъпления в осигурителната система, ще разчитаме и на по-висок процент. В противен случай ние може да увеличим с 10 процента, с 15, с 20 сега, но ако няма постъпления, това означава дефицит, това означава няколко месеца щастливи и след това. . .", каза още Адемов.

Споделяне

Още по темата

Още от България