Социално поносимата цена на водата в София била 5.70 лв. за кубик

Концесионерът иска поскъпване до 1.90 лв., за да намали течовете, но ДКЕВР не им дава

Социално поносимата цена на водата в София била 5.70 лв. за кубик

По данни на Националния статистически институт социално поносимата цена на водата за София е 5.70 лева на кубичен метър и това е много повече от сегашните 1.68 лв. за кубик и от исканото от "Софийска вода" повишение с 20 стотинки, което обаче Държавната комисия за енергийно и водно регулиране не разрешава. Това коментира пред журналисти във вторник административният директор на концесионера на столичната ВиК-мрежа Мариана Итева по повод заявеното от компанията повишение на цената с 12 процента и разрешеното от регулатора под 3 процента поскъпване от 1 юли 2012 г.

Това ще е поредното увеличение на цената, след като миналия февруари ДКЕВР позволи вдигането ѝ с 9.38 на сто, докато от "Софийска вода" настояваха за 25% ръст.

Итева обясни, че исканото от тях поскъпване на цените за пречистване, доставка и отвеждане на питейната течност би повишило месечните сметки на софиянци средно с 1.50-1.60 лв. Даденото от ДКЕВР не покривало дори нарасналите разходи на концесионера заради поскъпналите ток, горива и консумативи, допълни тя.

Поисканите и неразрешени от държавния регулатора допълнителни средства ще позволят на дружеството да изпълни инвестиционната си програма за подмяна на водопроводната и канализационната система на столицата, за да се намалят загубите на вода, обясниха от концесионера. Тъй като ДКЕВР орязва четворно исканото от "Софийска вода" поскъпване, то на дружеството няма да достигнат 15 млн. лв. за изпълнението на инвестиционната му програма до края на 2013 г. Което пък е задължението на концесионера към Столичната община, предоставила своята ВиК-мрежа за частно управление..

"Софийска вода" иска 12 процента увеличение на цената на ВиК-услугите в столицата, за да изпълни инвестиционната си програма, каза пред журналисти Мариана Итева - административен директор на фирмата. По думите ѝ това реално означава повишение с 20 стотинки на цената на кубичен метър вода, което ще доведе до повишение на сметките на средно домакинство от 1,50-1,60 лева на месец. В случай, че няма увеличение на цената до исканото ниво, от дружеството смятат, че инвестиционната програма може да се намали с 15 милиона лева до края на 2013 година, тъй като няма да има средства за изпълнението ѝ.

Седемдесет процента от ВиК-мрежата в София е амортизирана. До момента са направени 151 млн. инвестиции при заложени в петгодишния бизнесплан до сега 146 милиона, обясни Итева. За миналата година от дружеството са обслужили 10 000 аварии.

Държа наред с инвестициите във водопроводната система с цел да се спрат течове, които в края на краищата се плащат от хората, да се прави и канализация, което е проблем за столицата, заяви от своя страна кметът на София Йорданка Фандъкова.

За мен качество на работата на дружеството не означава само качествена вода и канализационна система, но и при аварийна ситуация да се реагира бързо, да се отстраняват авариите и след това се възстановяват качествено настилките, допълни тя. Столичната община и "Софийска вода" имат ясен договор, програма и при определената по обективни критерии цена от ДКЕВР, бизнес програмата може да се изпълнява такава, каквато е заложена, каза още Фандъкова.

Споделяне

Още по темата

Още от България