Социално слаби получават пакети с храни за 42 млн. лв.

Еднократна помощ под формата на пакети с основни хранителни продукти на обща стойност 21 млн. евро ще получат 308 хил. социално слаби български семейства. Парите са предоставени от програмата "Благотворителност", която се финансира от еврофондовете и раздаването на храните се прави за пета година, съобщиха в сряда от Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ). Сега обаче финансовият ресурс е значително завишен.

Малко преди това земеделският министър Мирослав Найденов обясни пред бТВ, че "от понеделник стартираме т.нар. промоция или програма "помощ за бедните", стоки за 42 милиона лева ще бъдат раздадени". "Това са хранителни продукти от първа необходимост - брашно, други тестени изделия, те ще бъдат пуснати чрез Българския червен кръст, (БЧК) закупени с европейски средства от Министерство на земеделието чрез Държавен фонд "Земеделие". Те ще бъдат достъпни до най-бедните безплатно. . . за 42 милиона", посочи агроминистърът.

 

От ДФЗ посочват, че помощите ще бъдат раздадени в пунктовете на БЧК по определени списъци на два транша - между 10 септември и 2 октомври и между 24 октомври и 23 ноември 2012. В София акцията ще започне на 13 септември. Точният график за раздаването на продуктите в страната ще бъде предоставен в централното управление и областните съвети на БЧК.

 

Първоначално за България е определен бюджет за благотворителната програма от близо 4.2 млн. евро, но след проявена активност от ДФЗ финансовият ресурс е увеличен на 21 439 336 евро. Европейската комисия отпуска средствата под формата на интервенционен ечемик от Великобритания и Финландия и 14 004 438 евро паричен ресурс за купуване на хранителни продукти от пазара.

 

За първоначално отпуснатия бюджет ДФЗ вече е сключил договори за доставка на брашно, ориз, спагети, царевично нишесте, обикновени вафли, обикновени бисквити и къси макарони, след проведената обществена поръчка. За допълнително отпуснатите 14 млн. евро е обявена втора обществена поръчка. До момента са сключени два договора за доставка на захар и зрял фасул. Очакват се такива за слънчогледово олио, конфитюр, леща и картофено пюре. С оставащия свободен финансов ресурс се провежда и трети публичен търг за доставка на пчелен мед и кафе.

 

През тази година е разширен и кръгът от хора с право да получат помощите. Досега това бяха хората с помощи за отопление, майки и осиновителки с деца до една година и семейства на деца с увреждания. От кампания 2012 в програмата са включени и семейства, които през предходната календарна година са получили помощ за учебни разходи за първокласници; лица, които са били лични асистенти на хора с увреждания, както и ползвалите еднократна помощ за здравни, образователни, комунално-битови и други потребности, посочват от ДФЗ.

Споделяне

Още по темата

Още от България