Социалното министерство със 7 варианта за коледните добавки

Хасан Адемов: Обмисля се въвеждането на ваучери, вместо социални помощи

Социалното министерство със 7 варианта за коледните добавки

Общо седем варианта за отпускане на коледни добавки за пенсионерите през година е разработило социалното министерство, обяви в събота министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов. По думите му най-реалистичният сценарий е да бъдат раздадени по 50 лева на хората с пенсия до 200 лева, което ще струва на държавата допълнително 32 милиона лева.

Министърът изрази надежда, че ще се намерят общо между 40 и 50 млн. лв. за коледните добавки. От точна сума, която ще постъпи в бюджета на министерството зависи и подходът, който ще бъде избран за отпускането на добавките. Окончателното решение трябва да се вземе преди 15 ноември, за да има време Националният осигурителен институт (НОИ) да отпусне парите навреме.

Ако бъдат отпуснати по 50 лева към пенсиите до 200 лева, това ще засегне доходите на 640 000 пенсинери. Обмисля се също да се дадат по 30 лв. на пенсионерите с пенсии до 300 лв., но това ще надвиши очаквания ресурс на министерството.

Другите варианти включват диференцирането, при което добавката се определя в зависимост от размера на пенсията. С него ще може да се обхванат всички пенсионери, не само най-бедните. Обсъжда се хората с пенсии до 150 лв. да вземат по 40 лв., тези с пенсии между 150 и 250 лв. - по 30 лв., а всички с над 250 лв. - по 20 лв. Този вариант обаче ще надхвърли с около 6 млн. очакваната сума от 50 млн. лева.

Според Адемов обаче това няма да е много справедливо, защото подкрепата идва от държавата с парите на всички данъкоплатци и няма никакво значение какъв е конкретния осигурителен принос на пенсионерите. ”Затова тук универсалният подход е по-подходящ, не бива да има диференциране", каза министърът.

В същото време, за да се раздадат равни добавки на всички пенсионери ще са нужни 100 милиона лева, което е немислимо, отчете Адемов.

Той обясни още, че министерството обмисля през 2014 година да въведе схема за отпускане на ваучери за социални услуги, вместо социални помощи. Идеята ще бъде обсъдена със синдикатите и работодателските организации.

”В края на следващата година или в началото на 2015 г. трябва да има друг тип модел на социално подпомагане, какъвто има например в Белгия - т.нар. подпомагане на предоставянето на услуги или ваучерна програма”, коментира социалният министър.

По думите му, ако социалното подпомагане се ориентира под формата на ваучери за почасово подпомагане ще бъде направена първата стъпка за оптимизиране и рационализиране на средствата за подпомагане.

Той уточни, че ползващите новия модел на социално подпомагане могат да бъдат различни - семейства с деца, безработни младежи до 29 г., семейства, в които има хора с увреждания. ”Ако постигнем съгласие със социалните партньори, със Националния съвет за интеграция на хората с увреждания, с Обществените съвети, можем още през следващата година да приложим пилотен проект в няколко сфери на подпомагането, за да може в рамките на същия финансов ресурс да постигнем по-добри резултати”, каза министърът.

Споделяне

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?