Социологът Антоний Гълъбов: Свикването на КСНС за Катуница е грешка

Свикването на Консултативния съвет за национална сигурност (на 1 октомври – бел.ред.) е грешка, коментира в петък пред БНР социологът Антоний Гълъбов. Според него това заседание, посветено на размириците в Катуница и последвалите протести в страната, ще създаде ситуация, в която предизборната политизация на инцидента да изглежда като заплаха за националната сигурност.

"Отговорът на Първанов (президента Георги Първанов) през свикването на съвета (КСНС) дава въздух на кампанията, която твърди, че случилото се в Катуница и последвалите опити за манипулиране на предизборната кампания наистина представляват заплаха за националната сигурност", коментира Гълъбов. Според него опити за това се правят от "няколко политически центъра".

"Случаят в Катуница беше използван по циничен начин, с дълбоко пренебрегване на истинските проблеми в живота на ромските групи в българското общество, с дълбоко незачитане на чувствата на хората, които наистина страдат от дълбокото разделение в българското общество. Утрешният съвет ще даде възможност още една седмица да се спекулира с чувствата на хората", каза още Гълъбов.

Искането за свикване на КСНС бе отправено от "Атака", а след това и от ВМРО веднага след безредиците и погромите в пловдивското село Катуница миналия уикенд, предизвикани от смъртта на 19-годишен младеж – етнически българин, който бе прегазен от бус, шофиран от човек на ромския бос Кирил Рашков – Цар Киро.

По време на бунтовете и вандалщината, в които участваха фенове на пловдивски футболни клубове, вътрешният министър Цветан Цветанов откриваше предизборната кампания на ГЕРБ, тъй като е в отпуск от МВР. Премиерът Бойко Борисов също не намери за нужно да отиде лично в Катуница през двата почивни дни, но откри тържествено нов стадион в Разград. В понеделник, когато президентът Георги Първанов отиде в Пловдив да организира кризисен щаб за овладяване на ситуацията, към него се присъедини и премиерът Бойко Борисов, след което двамата заедно отидоха в Катуница. На следващия ден бе съобщено, че ще се събира КСНС.

Социологът Антони Гълъбов коментира пред БНР и кампанията за избор на президент, определяйки я като "кампания на партийните щабове, а не на отделните кандидати". Според него се прави опит изборите да бъдат представени като "референдум на доверие към правителство", а не като към вот за държавен глава.

"Вакуумът в политическото пространство е толкова голям, че Първанов сам започна да представя отчета си за двата мандата, което само по себе си е абсурд, защото би трябвало кандидатите да коментират тези мандати. Те трябва да коментират как след 10 години изглежда тази институция и ние искаме ли да изберем нов г-н Първанов или искаме нещо да променим", заяви социологът.

Според Гълъбов за това може да има две обяснения: "Едното обяснение, което би било комплимент за Първанов е, че той до такава степен е успял да олицетвори институцията на президента в една парламентарна република, че просто на никой не му хрумва нищо друго. Но по-вярно ми се струва другото разбиране за това, че до такава степен е била обезличена президентската институция, че е трудно да се изградят достатъчно конкретни алтернативи на това, което е представлявало президентството досега. Това е много тежка диагноза за състоянието на българските институции", каза Гълъбов.

Споделяне

Още по темата

Още от България