Социологът Живко Георгиев: ИТН рискува да изчезне, правителство ще има

Социологът Живко Георгиев

"Има такъв народ" рискува много със своя проект за кабинет, много повече от всички останали, които биха го подкрепили. При провал на този кабинет партията рискува да изчезне". Това коментира социологът Живко Георгиев пред БГНЕВ

Според него ИТН ще намери решение и ще осигури подкрепа за кабинета

"Все пак ще се стигне до решение, на първо време между партиите на протеста", каза Георгиев и допуска подкрепа от БСП и ДПС.

"Всички започват да си дават сметка, в това число и новите партии, колко много рискуват, ако не намерят вярно решение. Вярвам, че такова ще бъде намерено. То няма да е дълготрайно, навярно ще има правителство с доста ограничен мандат", е Живко Георгиев. "Парламентът ще гласува важните неща, ще привиква на парламентарен контрол всеки един министър. Това ще е един от първите случаи, когато парламентът реално ще диктува параметрите на поведение на изпълнителната власт, а не обратното", допълни още социологът.

Според него е добър знак, че е започнал някакъв диалог между парламентарните формации, която няма как да протича идеално гладко в страна като България.

"Може би съвършено разбирателство се е постигало на задкулисните договорки, каквито сме имало достатъчно в близката ни история. Когато имаме публично договаряне, пред очите на гласоподавателите, настъпват такива ситуации", посочи още анализаторът.

Според него "Има такъв народ" са се "опарили" от първото предложение за кабинет, който предвиждаше премиер да бъде бившият министър по времето на НДСВ Николай Василев.

"Видяха, че не спечелиха нищо от всичко това", каза Георгиев.

Той отдава първоначалното решение на ИТН на неопитност, тъй като отскоро участва в политическия живот. "Там цари една импровизация, за някои весела, за някои не толкова", смята Живко Георгиев.

Социологът допълни още, че е в интерес на "Има такъв народ" да предложи работещо правителство, в което да има хора с добри качества, за да може да обогати кадровата си банка, а оттам и да направи крачка към по-устойчив политически проект.

"Ако новото правителство започне да не устройва някои от подкрепящите го ключови играчи, предупреди социологът, то ще отиде в небитието.

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?