Социолози дават първо място на Славчо Атанасов в надпреварата за Пловдив

Кандидатът на ВМРО, подкрепен от ГЕРБ Славчо Атанасов получава най-голяма подкрепа като кандидат-кмет две седмици преди старта на предизборната кампания. Той взема 35% от потенциалните гласове. Това показва проучване на електоралните нагласи в Пловдив, проведено между 30 август и 5 септември от социологическата агенция „Алфа рисърч”.

Готовност да участват в местните избори имат 38% от пловдивските избиратели, сочи още проучването.

Разразилите се през последните седмици скандали не са оказали влияние върху избирателите и Атанасов продължава да води убедително пред останалите съперници. След като бяха огласени имената на депутатите, които са били служители и сътрудници на бившата ДС, стана ясно, че и лидерът на пловдивската организация на ВМРО Бойко Ватев, депутат от БНС, е в списъка на комисията по досиетата. Това накара ДСБ в Пловдив да оттегли подписа си под споразумението за подкрепа на Славчо Атанасов.

Другите трима кандидати за кметския стол влизат в кампанията с относително еднакъв електорален потенциал. Кандидатът на социалистите – депутатът Захари Георгиев - стартира с подкрепата на 7% от пловдивчани, лидерът на СДС в града Николай Караиванов - с 5.7%, а бизнесменът Георги Гергов, който все още не е обявил окончателно дали ще влезе в надпреварата и като какъв - с  4.5%.

Една от причините за все още ограничената подкрепа за Захари Георгиев и Николай Караиванов е, че и двамата не съумяват да надхвърлят потенциала на предимно партийните си симпатизанти, коментират изследването от „Алфа рисърч”. За разлика от тях, Славчо Атанасов получава одобрението на повечето електорални и социални групи.

На този етап Г. Гергов, който има много широки бизнес позиции в Пловдив, среща твърде слаба подкрепа от своите съграждани и то от доста тесни слоеве.

Нагласите на пловдивските избиратели все още не дават отговор на въпроса в колко тура ще се реши борбата за кметския пост във втория по големина град. Съществува хипотетична възможност Атанасов да спечели на първи тур, но изходът ще зависи както от възможността на кандидата на ГЕРБ и ВМРО  да задържи дистанцията пред останалите, така и от това дали конкурентите ще бъдат способни да мобилизират допълнителна подкрепа извън стартовите си позиции, се казва още в анализа на „Алфа рисърч” на резултатите от проведеното от агенцията представително проучване.

Споделяне

Още от Местни избори 2007